INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

szalamandra

nemzeti vagyonkezelő

tiltakozás

védettség

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) a Csörgő-völgy erdőrezervátumban Mátraszentimre közelében 2018. május 8-án. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő védett erdőterületen minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak, és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.

Ritka állatot találtak a budai hegyekben

InfoRádió

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy sziklás meredélyei 1800 foltos szalamandrának biztosítanak életteret. Most a völgy egy részét a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. építési telekként hirdette meg eladásra. A helyi lakosok tiltakozása nyomán a politikusok is védelmükbe vették a területet, amely így várhatóan helyi védettséget kaphat.

Az Alsó-Jegenye-völgy szalamandraállományára tíz évvel ezelőtt derült fény, amikor egy helyi lakos szalamandrákat talált a vízaknájában, ezért az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai feltérképezték a területet. Miután éjszakai állatról van szó, nappal legfeljebb a szaporodási időszakban aktív, illetve a szürke, borongós időben merészkedik csak elő, amikor az emberek kevésbé túráznak, érthető, hogy nem feltétlenül érzékelte senki a jelenlétüket – magyarázta az InfoRádiónak Halpern Bálint, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának titkára.

A tíz évvel ezelőtti megtalálásukat követő átfogó felmérés során azonban kiderült, erős szalamandraállományról van szó, sőt, a genetikai vizsgálatok azt is megállapították, hogy

nem betelepített állatok, hanem unikális értékek,

melyek fenn tudtak maradni a fővárosban, illetve a valaha a Budai-hegységben előforduló foltos szalamandrák egy utolsó, szigetszerűen fennmarad populációja is lehet – tette hozzá a szakember.

Magyarországon, mint minden kétéltű- és hüllőfaj, a foltos szalamandra is védett, eszmei értéke 50 ezer forint, ami a védettségen belül egy magasabb kategória. Halpern Bálint megjegyezte, a szalamandrák rendkívül sérülékenyek, az elmúlt évben például Nyugat-Európában, elsősorban Hollandiában okozott tömeges pusztulást egy fertőző gombabetegség, amit vélhetően Délkelet-Ázsiából hurcoltak be.

Így az sem véletlen, hogy ezt a fajt választotta 2019-ben az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének.

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy, amely élőhelyéül szolgál 1800 foltos szalamandrának, a Budai Tájvédelmi Körzet két elszigetelt része között található, egy zöld folyosó a természetvédelmi területek között. Az egyesület szerint emiatt is

üdvözlendő lenne a természetvédelmi jellegű kezelése, továbbá egy olyan védettségi státusz, amely hosszú távon garantálja a szalamandrák élőhelyét.

Halpern Bálint szerint a völgy megmeneküléséről pedig akkor lehet majd beszélni, ha megjelenik az a határozat, amely ennek a területnek a védettségét kihirdeti, mindazonáltal a szakosztálynál nagyon bíznak abban, hogy „happy end” lesz.

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Kapcsolódó hang

Szalamandra-völgy – Halpern Bálint, MME Hüllővédelmi Szakosztály
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018