eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) a Csörgő-völgy erdőrezervátumban Mátraszentimre közelében 2018. május 8-án. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő védett erdőterületen minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak, és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Ritka állatot találtak a budai hegyekben

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy sziklás meredélyei 1800 foltos szalamandrának biztosítanak életteret. Most a völgy egy részét a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. építési telekként hirdette meg eladásra. A helyi lakosok tiltakozása nyomán a politikusok is védelmükbe vették a területet, amely így várhatóan helyi védettséget kaphat.

Az Alsó-Jegenye-völgy szalamandraállományára tíz évvel ezelőtt derült fény, amikor egy helyi lakos szalamandrákat talált a vízaknájában, ezért az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai feltérképezték a területet. Miután éjszakai állatról van szó, nappal legfeljebb a szaporodási időszakban aktív, illetve a szürke, borongós időben merészkedik csak elő, amikor az emberek kevésbé túráznak, érthető, hogy nem feltétlenül érzékelte senki a jelenlétüket – magyarázta az InfoRádiónak Halpern Bálint, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának titkára.

A tíz évvel ezelőtti megtalálásukat követő átfogó felmérés során azonban kiderült, erős szalamandraállományról van szó, sőt, a genetikai vizsgálatok azt is megállapították, hogy

nem betelepített állatok, hanem unikális értékek,

melyek fenn tudtak maradni a fővárosban, illetve a valaha a Budai-hegységben előforduló foltos szalamandrák egy utolsó, szigetszerűen fennmarad populációja is lehet – tette hozzá a szakember.

Magyarországon, mint minden kétéltű- és hüllőfaj, a foltos szalamandra is védett, eszmei értéke 50 ezer forint, ami a védettségen belül egy magasabb kategória. Halpern Bálint megjegyezte, a szalamandrák rendkívül sérülékenyek, az elmúlt évben például Nyugat-Európában, elsősorban Hollandiában okozott tömeges pusztulást egy fertőző gombabetegség, amit vélhetően Délkelet-Ázsiából hurcoltak be.

Így az sem véletlen, hogy ezt a fajt választotta 2019-ben az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének.

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy, amely élőhelyéül szolgál 1800 foltos szalamandrának, a Budai Tájvédelmi Körzet két elszigetelt része között található, egy zöld folyosó a természetvédelmi területek között. Az egyesület szerint emiatt is

üdvözlendő lenne a természetvédelmi jellegű kezelése, továbbá egy olyan védettségi státusz, amely hosszú távon garantálja a szalamandrák élőhelyét.

Halpern Bálint szerint a völgy megmeneküléséről pedig akkor lehet majd beszélni, ha megjelenik az a határozat, amely ennek a területnek a védettségét kihirdeti, mindazonáltal a szakosztálynál nagyon bíznak abban, hogy „happy end” lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×