eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Több mint 250 nagy lilik tetemére bukkantak a 2020. február 11-i Fülöpszállás és Szabadszállás környékén pusztító heves jégverés után.
Nyitókép: Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Száznál is több madár halálát okozta a szokatlan vihar

Februárban szokatlan jégeső és villámlás miatt hullott el több száz vadliba a Kiskunságon. A madarakat repülés közben érte a vihar, ez okozta a vesztüket.

A helyi vadászok kedden 170 tetemet találtak, a termszetvédelmi őrök szerdán további közel százat gyűjtöttek be. Összesen több mint 250 nagy lilik teteme került elő, bár bizonyosan ennél több pusztulhatott el a február 11-i szokatlan, heves jégesővel és villámlással járó viharban Kelemen-széken és környékén - közölte a Kiskunsági Nemzeti Park.

A nappali táplálkozóhelyekre tartó nagy lilikcsapat pusztulásának oka a szakemberek szerint alapvetően a jégverés, de találtak olyan példányokat is, melyekkel a külsérelmi nyomok alapján villámcsapás végzett. Más madárfajok tetemére nem bukkantak.

A szerencsétlenül járt vadlibák túlélési esélyeit nagyban rontotta, hogy a levegőben érte őket az erős széllel együtt járó, és bár csak borsószem nagyságú, de rendkívül heves jégzivatar. Idős helyi lakosok szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen vihar a területen, tették hozzá.

A Felső-kiskunsági szikes tavakon tízezernél is több vadlúd tartózkodik éppen.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×