eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: 1958. Magyarország, Budapest III. Római part, jobbra a Szentendrei-sziget. (Fortepan/Adományozó: Chuckyeager Tumblr)

Közel ötven éve nem lehetett ilyet tenni Budapesten, most egy délutánra szabad lesz

Szombat délután legálisan lehet majd fürdeni a Duna egy rövid szakaszán.

1973 után, vagyis 46 év elteltével egy délután erejéig ismét legálisan lehet fürdeni a Dunában, a Római part egy szakaszán. Az apropó a szombati nemzetközi Duna-nap.

A Valyo Egyesület (Város és Folyó Egyesület) projektmenezdsere, Tömör Miklós az atv-nek elmondta: a szabadstrandon napozóstég, "baywatch"-torony, valamint két tűzrakőhely is lesz, és piros-fehér kacsabólyákkal jelölik, hogy meddig lehet bemenni a vízbe (120 centiméteres mélységig). A közös fürdőzés 15 órakor kezdődik a Fellini nevű vendéglátóhelytől mintegy 200 méterre északra található (kavicsos!) fövenyen.

Tavaly a "Maradjanak a fák a rómain" nevű civil csoport egy hétvégére már nyitott egy gerilla strandot, de most az önkormányzat is felkarolta a kezdeményezést, az engedélyezések pedig már folyamatban vannak. A csoport aktivistája Spät Judit elmondta: Budapestnek is nagy szüksége volna egy természetes strandra. Ennek már elkezdődött az előkészítése, de ez több mint egy évet vesz igénybe - addig a civilek szervezésében egy délután erejéig ki lehet próbálni, milyen jó dolog is a Dunában való fürdőzés.

A III. kerületi önkormányzat a múlt héten döntött arról, hogy 2020-ban szabadstrandot alakítanak ki a Kossuth Lajos üdülőpartnál, a szombati rendezvény ennek "főpróbája" lesz. A fövenystrand-projekttel kapcsolatban egyébként a főváros 400 millió forintot különített el a terület fejlesztésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×