INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

medve

árnyék

tél

tavasz

Vallorbe, 2018. április 6.Nőstény barnamedve a bocsával a JuraParc állatparkban, a nyugat-svájci Vallorbe közelében 2018. április 6-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)

Balu megmondta, hogy hosszú telünk lesz-e

Infostart

Nem látta meg árnyékát a medve a Fővárosi Állat és Növénykertben, a népi hiedelem szerint tehát rövid ideig tart a tél.

Nem látta meg a medve az árnyékát: ez a hivatalos eredménye a Fővárosi Állat- és Növénykertben szombat délelőtt megtartott "medveárnyék-észlelésnek" - közölte az Infostarttal az intézmény szóvivője, Hanga Zoltán.

A kifutó előtt nagyszámú látogató – gyermekek és felnőttek – és a sajtó képviselői várták Balu, a 11 esztendős barnamedve kijövetelét. Az állatot pontban délelőtt 10 órakor engedték ki a Nagyszikla belsejében kialakított belső férőhelyéről a kifutóba. S amint az jól megfigyelhető volt,

a medvének egyáltalán nem volt jól kirajzolódó, érzékelhető árnyéka.

Ami persze nem is volt meglepő, hiszen egész nap borús idő volt. A népi időjóslás évszázados tapasztalatai szerint, ha február 2-án borult az idő, azaz a medve nem látja meg az árnyékát, azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig, és viszonylag hamar átadja majd a helyét a tavaszias időnek.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta figyelik, hogy február 2-án van-e árnyéka a medvéknek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján

a jóslás az esetek kicsit több mint felében sikeres, de például emlékezetes volt a 2013-as esztendő, amikor szintén rövid télre lehetett következtetni, ám még március közepén is jelentős havazás volt.

Bár a hosszú időtávú előrejelzésekben mindig van némi bizonytalanság, a városligeti intézmény fontosnak tartja a népi meteorológia hagyományainak ápolását.

Ráadásul ez kiváló alkalom arra, hogy a medvékre is felhívják a figyelmet. Ennek jegyében az Állatkertben már pénteken elkezdődött, és egészen vasárnapig tart a Mackófesztivál, rengeteg programmal és látnivalóval. Azok a gyerekek pedig, akik mackójelmezben, vagy a játékmackójukkal érkeznek, a fesztivál ideje alatt kedvezményes áron látogathatják az Állatkertet.

Nyitókép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018