eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Óráról órára változik a vadludak száma

Rekordszámú ludat várnak szombaton a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A látványosság mellett egész nap tudományos előadások, játszóház és állatsimogató várja a látogatókat.

Ha északon befagynak a tavak és egyre fagyosabb az idő a ludak délre húznak, így óráról órára változhat a tatai tóvidéken tanyázó példányok száma – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A szakértő kiemelte: néhány hete rekordnak számító 65 ezer lúd gyűlt össze, egy hétre rá pedig alig több mint 50 ezer példány maradt.

Orbán Zoltán hozzátette, hajnalban és sötétedéskor van a legtöbb madár a tavon, de déli órákban is csapatostól térnek vissza inni a tóra. A Tatai Vadlúd Sokadalomra várt 20 ezer látogató nem zavarja a madarakat, ettől függetlenül az autók reflektorfényét nem szabad az éjszakázó állatok felé irányítani és bolygatni sem szabad a tavon pihenő madarakat. Mint mondta: ”több 10 ezer liba már évek óta ismer minket”.

Sokan jönnek külföldről és az ország távoli pontjairól ilyenkor Tatára, Orbán Zoltán mint az események házigazdája elmondta,

a nemzeti parkok és természetvédelmi szervezetek számos programmal várják a látogatókat.

Három nagy rendezvénysátrat állítanak fel: számos program, játék várja a gyerekeket, de lesznek kézművestermékek is. A természetvédelem világviszonylatban is elismert tudósai tartanak előadásokat.

Aki nem tud ellátogatni a hétvégi Tatai Vadlúd Sokadalomra, az az esemény honlapján élő közvetítésben követheti a programokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×