eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A tóról felszálló vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklődők a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kimaradtak a szilveszterezésből a tatai vadludak

Tata még novemberben rendeletben tiltotta be a szilveszteri és az új évi időszakban a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. Ennek eredményeként több mint 13 000 vadlúd maradt a tatai Öreg-tavon, amire hosszú évek óta nem volt példa.

Minden évben megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalmat, amire azért van lehetőség minden november utolsó szombatján - tavaly már 18. alkalommal -, mert európai szinten egyedülálló, hogy egy város vizes élőhelyére több tízezer vadlúd érkezzen, vonuláskor megpihenni, vagy akár át is telelni.

Mint Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak elmondta, a világviszonylatban egyedülálló jelenség jelentős bevételt hoz a városnak.

A közelmúltig azonban fennállt egy probléma: az elképesztő zajjal és színnel járó robbantgatásoktól megijedve elmentek a vadludak, és csak egy töredékük tért vissza.

A város önkormányzata erre reagálva megtiltotta a tűzijátékozást.

"Kollégák beszámolója alapján

december 31-én délután, estefelé több mint húszezer vadlúd érkezett a tóra pihenni, és másnap ennek több mint a fele, 13 ezer ott is volt, amire az elmúlt évek alatt nem nagyon volt példa,

ez mindenféleképpen jó jel" - mondta a szakember.

Arról is beszámoltak Tatáról, hogy hihetetlen csend volt a városban, sokkal jobban érezték magukat a lakosok és a kutyák is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×