INFORÁDIÓ 
2019. június 17. hétfő
Alida, Laura

tata

vadlúd sokadalom

öreg-tó

szilveszter

Tata, 2011. november 26. A tóról felszálló vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklődők a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. MTI Fotó: Kovács Attila

Kimaradtak a szilveszterezésből a tatai vadludak

Tata még novemberben rendeletben tiltotta be a szilveszteri és az új évi időszakban a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. Ennek eredményeként több mint 13 000 vadlúd maradt a tatai Öreg-tavon, amire hosszú évek óta nem volt példa.

Minden évben megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalmat, amire azért van lehetőség minden november utolsó szombatján - tavaly már 18. alkalommal -, mert európai szinten egyedülálló, hogy egy város vizes élőhelyére több tízezer vadlúd érkezzen, vonuláskor megpihenni, vagy akár át is telelni.

Mint Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak elmondta, a világviszonylatban egyedülálló jelenség jelentős bevételt hoz a városnak.

A közelmúltig azonban fennállt egy probléma: az elképesztő zajjal és színnel járó robbantgatásoktól megijedve elmentek a vadludak, és csak egy töredékük tért vissza.

A város önkormányzata erre reagálva megtiltotta a tűzijátékozást.

"Kollégák beszámolója alapján

december 31-én délután, estefelé több mint húszezer vadlúd érkezett a tóra pihenni, és másnap ennek több mint a fele, 13 ezer ott is volt, amire az elmúlt évek alatt nem nagyon volt példa,

ez mindenféleképpen jó jel" - mondta a szakember.

Arról is beszámoltak Tatáról, hogy hihetetlen csend volt a városban, sokkal jobban érezték magukat a lakosok és a kutyák is.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Tata megtartotta vadludait szilveszterkor
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018