eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Portik Tamás (k) vádlott a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 16-án. A bíróság húsz év fegyházbüntetésre ítélte Portik Tamást az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében első fokon. A másodrendű vádlott, K. Gábor 14 év fegyházbüntetést kapott.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Súlyosbítást kérnek P. Tamás és társa ellen

A 20 évnél még súlyosabb büntetést szeretne az ügyészség.

Az ügyészség jogi szaknyelven megfogalmazott közleménye szerint a bíróság 2023. június 16. napján kihirdetett elsőfokú ítéletével a jelenleg 56 éves P. Tamást bűnösnek mondta ki 1-1 rendbeli felbujtóként elkövetett emberölés és emberölés kísérletének bűntettében, amelyért őt halmazati büntetésül 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. 55 éves bűntársát emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetéssel és 8 év közügyektől eltiltással sújtotta az eljáró törvényszék.

Ezek után lényegében leírják a Prisztás-gyilkosság egyik fontos mozzanatát. Ennek lényege, hogy P. Tamás "1996 novemberében megbízást adott egy a fővárosi alvilágban ismert férfinek, hogy a Prisztás József megülése miatti nyomozásban kihallgatott és rá a gyanút terelő sértettet – aki zsokéként dolgozott az ügetőn – ölje meg, mert őt elárulta.

Erre 1996. november 9-én került sor, a sértettet munkahelyén a közeli temetőből leadott három célzott lövés érte, életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. Az orvlövészt és a menekülését biztosító társait egy korábban lezárult büntetőeljárásban már jogerősen elítélték.

P. Tamás később, 1999 tavaszán megbízást adott arra, a köré szerveződött bűnözői csapat két tagjának, hogy egy fiatalkori bűntársát öljék meg, mert a későbbi sértettel megromlott a személyes viszonya.

Az emberölésre felbujtott két férfi 1999. április 25-én megjelent a későbbi áldozatnál és a büntetőügy II. rendű terheltje, annak bérelt lakásában öt fejlövéssel őt kivégezte. A sértett holttestét napokkal később a lakás tulajdonosa fedezte fel. A III. rendű terhelt még 2021. évben egy elkülönített büntetőeljárás keretében került felelősségre vonásra.

Az elsőfokú ítélet ellen

az ügyész a kétszeres felbujtó és az emberölést végrehajtó férfi terhére is életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban továbbított másodfokú indítványával a kiszabott büntetések súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

P. Tamás jogerős szabadságvesztés büntetését töltve, míg bűntársa letartóztatásban várja a fellebbviteli eljárás befejezését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×