eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hét halottja van a csehországi vonatbalesetnek

A korábbi hírekkel ellentétben nem tíz, hanem hét halálos áldozata van a Krakkóból Prágába közlekedő, nemzetközi Comenius EuroCity vonat csehországi balesetének. Mintegy 75-en megsérültek. A szerelvény egy leomló hír törmelékeibe rohant bele.

Többen meghaltak, sokan megsebesültek, amikor Csehországban balesetet szenvedett a Krakkóból Prágába közlekedő, nemzetközi Comenius EuroCity vonat, négyszáz utassal a fedélzetén.

A baleset az ország északkeleti részén, Studenkában történt. A sínre ráomlott egy felújítás alatt álló híd, majd az EuroCity belerohant a törmelékhalomba. A baleset idején a vonat mintegy 140 km óránkénti sebességgel haladt, a hídon szünetelt a forgalom.

"A mozdony belerohant a leomlott hídba, hat kocsi kisiklott, s a híd később lezúduló törmelékei két kocsit temettek maguk alá" - közölte telefonon az MTI tudósítójával Petr Kudela, a regionális tűzoltóság szóvivője.

"Bár a mozdonyvezető, amikor észrevette a veszélyt, fékezett, de a mozdony szinte megfordult a síneken, s a kocsik egymásba torlódtak." - közölte egy szemtanú az iDnes internetes hírportállal.


A baleset fél tizenegy után történt, s néhány percen belül több tucatnyi rendőr, mentő és tűzoltó érkezett a helyszínre. A sérülteket az orvosok a helyszínen láttak el, illetve szükség esetén a közeli kórházba szállították.

Magyar áldozatról sem a cseh rendőrség, sem a prágai magyar követség konzuli osztálya nem tud. Szénási Lajos konzul az MTI tudósítójának elmondta, hogy egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatást a balesetről nem kaptak.

Szénési Lajos prágai magyar konzul az InfoRádiónak elmondta, hogy bár a kezdeti becslések tíz halottról szóltak, a pontosított adatok szerint a balesetnek hét halottja van.

Mint kifejtette, a kimentett utasok között akadt pár külföldi, őket kórházban kezelik. Van köztük francia, lengyel és egy angolul beszélő illető. A konzul szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a vonaton magyarok is utaztak.

Az InfoRádió pozsonyi tudósítója, Protics János elmondta, hogy a helyszínre érkezett Mirek Topolanek cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő, valamint a cseh közlekedési miniszter. A lengyel miniszterelnök azért tájékozódik a helyszínen, mert a vonaton több lengyel turistacsoport is utazott.

A leszakadt híd 1961-ben épült, és kiderült, hogy konstrukciós hibája van, ezért kezdtek a felújításába. A rekonstrukciót végző cég igazgatója nem tudta megmondani, miért omolhatott össze az építmény.

A baleset pontos körülményeit, okait egy vizsgálóbizottság deríti majd ki - mondta a prágai magyar konzul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×