eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A galambok inkább napoztak, minthogy a puskacső elé álljanak

A francia örvös galambra vadászók rosszkedvűen tértek haza a hétvégén, miután vadászszezonjukat elrontotta a globális felmelegedés, az osztályharc és a nem túl együttműködő madarak.

A mintegy százezer vadásznak csalódottan kellett tudomásul vennie, hogy az örvös galambok nagy része a meleg időjárás miatt inkább közép- és észak-európai nyári fészkelőhelyén maradt, ahelyett, hogy a Pireneusokon át Spanyolországig vándorolt volna, útba ejtve a dél-francia vadászterületeket.

A madarak hiánya kétségbeesésbe taszított a térséget, ahol a vadászatnak olyan jelentősége van, mint Angliában a focinak.

"Ismerek egy fickót, aki nem hagyta el az erdőt egy hónapja. Még a tűzoltókat is megfűzte, hogy szállítsanak ki neki egy víztartályt. Ez nem szenvedély, ez egy vallás" - mondja Olivier Maury, egy olyan internetes oldal gazdája, amely örvös galambból készült receptekre specializálódik.

Egy jó vadászszezonban több százezer örvös galambot ejtenek foglyul. A madárfigyelők azonban az idén ősszel csupán 1,5 millió galambot számoltak a Pireneusok fölött. Tavaly 2,5 millióra becsülték a számukat.

A vadászok több módszert is használnak. Vannak, akik hálóval fogják a madarakat, úgy hogy olyan csalit dobnak fel a levegőbe, amelyet ragadozó madárnak néznek a galambok, és így a földhöz közelebb repülnek, egyenesen bele a felállított hálókba.

A mostani vadászidényben külön problémát okozott, hogy a madarak miatt két városka egymásnak esett: Ordiarp vadászai azzal vádolták meg Musculdy gazdagabb vadászait, hogy puskáikkal az ordiarpiak hálói mögött rejtőztek el, és onnan lőtték ki az alacsonyra csalt madarakat.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×