eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Turistabusz halad el a Lánchíd előtt, a Clark Ádám téren 2020. január 4-én. Nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teherautók, mert a közelmúltban elrendelt hídvizsgálati állapotjelentés megállapította, hogy az eddigieknél szigorúbban kell betartani a hídra vonatkozó súlykorlátozást. A BKK buszaira a tilalom nem vonatkozik. Jobbra a súlykorlátozásra figyelmeztető tábla látható.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Átépítik a Clark Ádám teret, új funkciókkal bővülhet a világörökségi környezetben lévő közterület - a nap hírei

Még az idén Budapest is bekapcsolódik az alapellátási ügyeleti rendszerbe – erősítette meg az egészségügyért felelős államtitkár. 20 NATO tagország közösen vállalta Ukrajna aknamentesítését.

A nemzetgazdasági miniszter arra számít, hogy az infláció idén 4-5 százalék között, jövőre 3-4 százalék között alakulhat, ami szerinte elfogadható egy feltörekvő, eurózónán kívüli ország számára. Nagy Márton egy budapesti rendezvényen azt mondta: az infláció gyors letörése annak köszönhető, hogy a kormány felismerve a fiskális és a szabályozó politika jelentőségét a kedvezőtlen folyamatok megállításában.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz nyújtotta beruházási lehetőségekről egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével. A tárca célja, hogy a 910 milliárd forintos program vállalkozásfejlesztési és munkaerőpiaci aktivitást növelő forrásai a lehető leghamarabb a gazdaságba kerüljenek, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés helyreállításához, és a 4 százalék körüli GDP bővülés eléréséhez.

Átépítik a Clark Ádám teret, új funkciókkal bővülhet a világörökségi környezetben lévő közterület. A tér klímatudatos megújításáról szándéknyilatkozatot írt alá Budapest Főváros Önkormányzata és a Budavári Önkormányzat. A felújítás után nagyobb terület juthat a gyalogosoknak, több lehet a zöldfelület, és a kerékpározás feltételei is javulhatnak. A tér körforgalma megmarad, de a jelenleginél kisebb lesz. A rekonstrukció alatt a közműveket is átépítik.

Megkezdődött a Rákosrendezőre tervezett beruházás előkészítése. Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a MÁV megindította a bérleti és egyéb használati szerződések felmondását, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására. A beruházás során egy arab befektető irodaházakat, luxuslakásokat építene a területen, ami mellé a kormány legalább 300 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztést végezne el.

Ismét emelkednek a lakbérek: országosan 1,5, Budapesten 1,9 százalékkal lettek magasabbak januárban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com felméréséből. A januári lakbérek éves szinten országosan 13, Budapesten 12 százalékkal, míg 2015-höz képest 98, illetve 88 százalékkal emelkedtek. Február közepén Budapesten átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj, a legdrágább városrész a II. kerület 352 ezer forinttal.

Újra elindul Óbudán polgármesterjelöltként az önkormányzati választáson Bús Balázs. A 3. kerület volt polgármestere kezdeményezte felmentését Csák János kulturális és innovációs miniszternél az NKA alelnöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségből. A tárca közleménye szerint a miniszter elfogadta a kezdeményezést.

Szeged helyett Mórahalmon építi fel iskoláit és futballpályáit a C, így megmaradhat a szegedi véderdő. Erről az egyházmegye honlapján jelent meg közlemény. A beruházás ellen helyi civilek és a városvezetés is tiltakozott attól tartva, hogy az erdőt kivágják.

Még az idén Budapest is bekapcsolódik az alapellátási ügyeleti rendszerbe, amely már valamennyi vármegyében működik – erősítette meg az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az új rendszer bevezetése óta 15-20 százalékkal csökkent az indokolatlan mentő-vonulások száma. Úgy vélte, hogy a Pest megyében a politikai hangulat fokozódott fel, az okozta a tiltakozást a rendszer ellen. Beszélt arról is, hogy márciustól húsz százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozó alapbére, és eléri az orvosi alapbér 37 százalékát.

A múlt héten több mint 59 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Akut légúti fertőzés tüneteivel 271 ezren keresték fel a rendelőket. A 6. héten orvoshoz fordult betegek több mint 40 százaléka gyerek, 28 százaléka fiatal felnőtt volt. A beérkezett minták csaknem 44 százalékában az influenza, 2,7 százalékában pedig a koronavírus volt kimutatható.

Katonai Mobilitási Munkacsoportot hozott létre a honvédelmi miniszter a honvédelmi érdekek hatékonyabb érvényesítésére a közlekedés infrastruktúrát érintő fejlesztések során. A HVG vette észre a Hivatalos Értesítőben megjelent miniszteri utasítást, amely szerint javaslattevő, döntés-előkészítő, tanácsadó testület alakul, amely stratégiák, koncepciók, tervek és joganyagok felülvizsgálatával foglalkozik majd.

Minden NATO tagállamnak fejlesztenie kell a haderejét - jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követően. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: egyre több tagország tervezi elérni azt a NATO-követelményt, hogy a GDP legalább két százalékát fordítsa védelmi kiadásokra. Ezt az elvárást Magyarország már 2023 óta teljesíti.

20 NATO tagországból álló szövetség vállalta Ukrajna aknamentesítését - közölte a litván nemzetvédelmi miniszter. A szövetséget Izland és Litvánia vezeti. Az erről szóló egyetértési megállapodást Brüsszelben a NATO-Ukrajna Tanács ülésének végén írták alá. Litvánia személyszállításra alkalmas páncélozott járműveket és 1,2 millió dollárt ajánlott fel Ukrajna aknamentesítésére.

Az izraeli csapatok behatoltak a gázai Nasszer kórházba, mert információik szerint a Hamász túszokat tartott fogva a Gázai övezet déli részének legnagyobb egészségügyi intézményében. Előzőleg evakuálták a kórházban menedéket kereső civileket. A nem szállítható csecsemőket és betegeket egy, a komplexum belsejében található régi épületbe irányítják.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×