eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A hétvégére lezárták a Clark Ádám teret. Fotó: BKK
Nyitókép: Fotó: BKK

Átalakítják a Clark Ádám teret - íme, a látványtervek

A rekonstrukció tervei már készen vannak. A beruházás európai uniós forrásból valósul meg.

Az I. kerületben tartott, kihelyezett főpolgármesteri kabinetülést követően Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) I. kerületi és Őrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármesterrel áttekintették a kerületek eddigi és jövőben tervezett fejlesztéseit.

A tervek szerint a Lánchíd budai oldalán lévő Clark Ádám téren megőrzik a körforgalomban lévő ikonikus virágágyást, és sokkal nagyobb gyalogos- és zöldfelületeket kívánnak létrehozni. A jövőben is megmarad az útpálya megszokott karaktere, de a tervek szerint a körforgalom jelentősen kisebb lesz: a jelenlegi 40 méter átmérőjű középszigetet 23 méteresre építik át. Az így felszabaduló területnek köszönhetően valósulhatnak meg a tér gyalogosbarát fejlesztései. A körforgalom közepén egy egyedi növényágyást alakíthatnak ki, amely a Mátyás-templom rózsaablakának mintáját jeleníti majd meg.

"Egy klímaadaptívabb új teret képzelünk el" - fogalmazott Karácsony Gergely.

A tér burkolatába párásítókat is beépítenek majd, amelyek kellemesebbé tehetik a park klímáját és könnyebbé tehetik a nyári hőség elviselését. Az átépítés után, a Lánchíd hídfőjénél kialakítandó új gyalogátkelőnek köszönhetően a teljes terület körbejárjató lesz. A XXI. századi elvárásoknak megfelelően mindenhol akadálymentesítik a járdákat, és taktilis jelzéssel ellátott burkolatok segítik majd a vakok és gyengénlátók közlekedését - közölte a főpolgármesteri hivatal.

A Clark Ádám tér felújítása során nemcsak a gyalogosfelület bővülhetnek, hanem az ültetetendő növényeknek köszönhetően kellemesebbé és klímabarátabbá válhat majd a környezet. Az elkövetkező időszakban – a Blaha Lujza tér felújítása során már megismert és bevált Stockholm-módszerrel – 33 új fát ültetnek, a jelenlegieket pedig megőrzik. A Lánchíd és a rakpart támfalai mentén pedig többszáz négyzetméteren ún. biodiverz növényágyásokat alakíthatnak ki.

Mint a közleményben megjegyzik, a tér felújítása során a kerékpáros infrastruktúra is megújulhat, a jelenleginél jelentősen kedvezőbb körülmények között lehet majd kerékpárral közlekedni az átépítést követően.

V. Naszályi Márta közölte: a Clark Ádám tér felújításáról szándéknyilatkozatot írtak alá csütörtökön. Továbbá örömtelinek nevezte, hogy a következő ciklusban a fővárossal és a II. kerülettel együttműködésben megkezdődhet a Csalogány utca, a Fő utca és a Batthyány utca komplex megújításáról szóló gondolkodás.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy az elmúlt években a főváros és a két kerület nagyon komoly zöldterületi megújításokat valósított meg, és számos ponton hajtottak végre közterületi zöldítést. Rámutatott, az egyik legnagyobb parkfelújítást az I. kerületi Tabánban végezte el a főváros. Megemlítette, hogy ugyancsak az I. kerülettel partnerségben zajlik a Vérmező megújítása is.

A Margit körút zöldítése a II. kerülettel partnerségben folyik - közölte Karácsony Gergely, aki emlékeztetett: a Széna tér megújítása szintén a kerület és a főváros közös projektje volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×