eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: volánbusz
Nyitókép: volánbusz

Januárra már emelt összegű bért kap a MÁV-Volán csoport valamennyi dolgozója - a nap hírei

Egy évvel meghosszabbítaná az ukrán exportra és a moldovai behozatalra vonatkozó behozatali vámok felfüggesztését az Európai Bizottság. Németországban 11 repteret érint a biztonsági dolgozók holnapi munkabeszüntetése.

Januárra már emelt összegű bért kap a MÁV-Volán csoport valamennyi dolgozója, miután mind a 9 szakszervezet aláírta a 3 éves bérmegállapodást. Utolsóként a sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet csatlakozott az egyezséghez, amelynek értelmében a dolgozók 3 év alatt legalább 28,4 százalékos béremelést kaphatnak.

Hétfőn érkezik az emelt bér a tanároknak a tankerületi iskolákban - közölte a Belügyminisztérium. A nem állami fenntartású iskolákban és óvodákban a munkáltatók feladata utalni az emelt béreket, a fedezetet a kormány számukra is biztosítja.

Tovább drágul pénteken az üzemanyag. A holtankoljak.hu információi szerint a benzin esetében 6, míg a gázolajnál 8 forintos lesz az emelkedés. A 95-ös benzinért várhatóan 603, a dízelért 640 forintot kell majd fizetni.

Hosszútávú gázszerződést köt Katarral Magyarország a 2026 utáni időszakra – az erről szóló politikai megállapodás a külgazdasági és külügyminiszter dohai tárgyalásai született. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarországnak újabb és újabb energiaforrásokat kell bevonni, de ennek nem a már meglévő szállítók kiváltása a célja. Kiderült az is, hogy a tárcavezető a Hamász fogságában lévő utolsó magyar túsz kiszabadításában is számít Katar közbenjárására.

Egy évvel meghosszabbítaná az ukrán exportra és a moldovai behozatalra vonatkozó behozatali vámok felfüggesztését az Európai Bizottság. Nagy István agrárminiszter szerint Brüsszel ezzel a probléma megoldása helyett ismét cserben hagyta a kelet-európai gazdálkodókat. Megismételte: Magyarország addig tartja fenn az Ukrajnából érkező termékek importtilalmát, amíg nem születik nemzetközi megoldás.

Brüsszelbe indultak tüntetni az olasz gazdák, akik traktoraikkal készek Rómába is bevonulni. A több mint ezer mezőgazdasági termelő és állattenyésztő az ágazatot fenyegető uniós döntések ellen tiltakozik.

Megállapodást sürgetett az uniós büdzsé és Ukrajna finanszírozása ügyében a holnap kezdődő csúcstalálkozó előtt az Európai Tanács elnöke. Charles Michel közölte: Ukrajna 50 milliárdos uniós támogatása mellett a többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatáról szóló megállapodás lesz napirenden. Orbán Viktor kormányfő kedden azt mondta: Magyarország minden évben szavazást szeretne az Ukrajnának 4 évig folyósítandó pénz kifizetéséről, de a javaslat fogadtatása nem volt pozitív.

Az Európai Unió márciusig nem tudja leszállítani az ígért egymillió tüzérségi lövedéket Ukrajnának - jelentette ki kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő. Eközben az ukrán elnök közölte, újra foglyokat cseréltek az oroszokkal: 207 ukrán katona és civil térhetett haza. Az oroszok viszont azt közölték, hogy mindkét fél 195 hadifoglyot adott át a másiknak.

Amerikai Patriot rendszer lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet – jelentette be az orosz elnök. Vlagyimir Putyin hozzátette: ezt már biztosan megállapította egy szakértői vizsgálat, és nem érti, Kijev miért lőtte le a gépet a foglyokkal együtt.

Szlovákiában lezárult a márciusi elnökválasztás jelöltállítási folyamata. A határidőig 11-en adták le az induláshoz szükséges támogató aláírásokat. A jelöltek listája február 13-án válik véglegessé, az első fordulót március 23-án tartják.

Németországban 11 repteret érint a biztonsági dolgozók holnapi munkabeszüntetése. Több mint 1.100 járatot törölnek és jelentős késésekre is számítani kell. A korlátozások 200 ezer utast érintenek.

Elindult az új vidékfejlesztési kiírások társadalmi egyeztetése, amely 2027-ig tartalmazza a magyar agrártámogatások kereteit – ismertette az agrártárca. Az uniós forrásokkal és a nemzeti kiegészítéssel összesen 2.900 milliárd forint áll a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar rendelkezésére.

Az idén több mint 200 milliárd forintot fordít víziközmű-beruházásokra a kormány. A hálózat rekonstrukciójához kapcsolódó forrás meghaladja a 100 milliárd forintot - mondta a víziközmű-ágazatért felelős államtitkár.

Elutasította a teherforgalmi behajtási díj eltörlésére vonatkozó kormányhivatali felszólítást a Fővárosi Közgyűlés. A kormányhivatal tavaly novemberi döntése értelmében Budapest az elmúlt 13 évben jogszerűtlenül szedett útdíjat a behajtó teherautóktól, de a közgyűlés álláspontja szerint a fővárosi önkormányzat jogosult volt a szabályozás megalkotására.

Januárban tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma. A mintegy 233 ezer ember éves összevetésben 11 ezres mérséklődést jelent. Eközben a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: már lehet pályázni a kis -és közepes vállalkozások kapacitásfejlesztő programjára, amelynek segítségével mintegy 2 ezer új munkahely jöhet létre.

Holnaptól Fejér és Pest vármegye is csatlakozik az új, egységes egészségügyi alapellátási ügyeleti rendszerhez. Ezzel már csaknem az egész országban ezzel a rendszerrel biztosítják az ügyeleti ellátást, ami alól csak Budapest kivétel.

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Wizz Air Hungary Kft.-vel szemben a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság szerint a légitársaság 2022. decembere és 2023. májusa között valószínűsíthetően lényeges információkat hallgatott el az ingyenes online utasfelvétellel kapcsolatban, ezzel elkerülhető költségeket okozott az utasoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×