eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/ MÁV/ ILDIKO FULOP

Márciustól ingyen utazhatnak a határon túli magyarok Magyarországon - a nap hírei

Decemberben 5 és fél százalékra csökkent az infláció. Partnerséget várnak a kormánytól az érintett kerületek és a főváros a Rákosrendező környékének fejlesztése ügyében.

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben, 5 és fél százalékra csökkent az infláció - közölte a KSH. Ez 2021 óta a legalacsonyabb érték. 2023-ban átlagosan 17,6 százalékkal nőttek az árak, a legnagyobb mértékben, csaknem 26 százalékkal az élelmiszerek drágultak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta: ez az adat a lengyelekhez, románokhoz és a csehekhez képest is jobb eredmény, a kormány most a gazdasági növekedés helyreállítására figyelhet.

Újabb 16 termékkategóriával bővül holnap az online árfigyelő rendszer– közölte a GVH. A rendszerben már a laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes élelmiszerek, a marhahús és az ásványvíz is elérhető lesz.

Hétfőn kezdődik a napelemes pályázat lakossági előregisztrációja. A 75 milliárd forintos keretből ingatlanonként akár 5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok.

Márciustól ingyen utazhatnak a határon túli magyarok Magyarországon. A MÁV megerősítette, hogy az új tarifarendszernek köszönhetőn a Magyar Igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők díjmentesen utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben. Eközben az LMP petíciót indított a rövid útszakaszra érvényes havi bérletek megmaradásáért.

Partnerséget várnak a kormánytól az érintett kerületek és a főváros a Rákosrendező környékének fejlesztése ügyében. A kormány terve szerint az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektetők a többi között egy 240 méter magas felhőkarcolót építenének a 130 hektáros területen, amelyet az állam versenyeztetés nélkül ad el a dubaji vállalkozónak. A kormány az állami infrastrukturális fejlesztéseket valósítja meg: a felüljárókat, a vasúti pálya fejlesztését, a földalatti meghosszabbítását.

Okosbörtön épül Csengeren – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán hangsúlyozta: az ezerötszáz férőhelyes high-tech börtönben videóanalizáló és helymeghatározó rendszer is működik majd.

Folytatódik a határátkelési pontok létesítése a szlovák-magyar határon – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Szent Borbála-híd építésének befejezését a nemzetstratégiai program mérföldköveként jellemezte.

A magyar államfő részt vesz és fel is szólal a davosi Világgazdasági Fórumon - közölte a Sándor-palota. A Svájcban január 16. és 18. között tartandó fórum témái között idén a geopolitikai bizonytalanság mellett az Európa biztonságát veszélyeztető kihívások, valamint a világgazdaság aktuális tendenciái szerepelnek.

Romániában gazdák és fuvarozók tüntetése okoz fennakadásokat a közlekedésben Bukarest és más nagyvárosok környékén. A 3. napja tartó, főleg forgalomlassítást okozó megmozdulás résztvevői a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak.

Izrael a Nemzetközi Bíróságon visszautasította Dél-Afrika vádjait, amelyek szerint a zsidó állam népirtást követ el a Gázai övezetben. A tegnap kezdődött meghallgatáson a Dél-afrikai Köztársaság annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit.

Nagy-Britannia megnöveli Ukrajna katonai támogatásának mértékét – közölte a brit miniszterelnök Kijevben. Rishi Sunak bejelentette: a következő pénzügyi évben 200 millió fonttal 2,5 milliárd fontra növelik a támogatást.

Két orosz tengeralattjáró-elhárító repülőgép gyakorlatozott az amerikai határ közelében - közölte az orosz Csendes-óceáni Flotta. A repülőgépek tengeralattjárók felkutatásának és osztályozásának taktikai technikáját gyakorolták.

Kína kész megerősíteni kapcsolatait az Európai Unióval az új évben - jelentette ki a kínai elnök miután a belga miniszterelnökkel tárgyalt Pekingben. Alexander De Croo az új pekingi belga nagykövetség felavatására érkezett Kínába.

Az eddig ismert fajoknál akár tízszer nagyobb áramtermelésre képes zöldalga törzset azonosítottak a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai. Ám a technológiával hatékonysága még annyira alacsony, hogy csak távoli tervként szerepel az ipari méretű felhasználásuk.

A magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő program indul. Az idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre. A HU-rizont elnevezésű programból a magyar egyetemekkel partnerségben lévő külföldi egyetemek kutatási költségeit is finanszírozza az állam.

Elindult óvodásoknak szóló Vitéz László alprogram. A Déryné Program keretében megvalósuló projekt célja a színházi kultúra elérhetővé tétele az ország minden szegletében az óvodás korosztály számára.

Évről évre csökken a nyomtatott lapok jelentősége - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatása. A legnagyobb mértékben a print hetilapok vesztették el az olvasóikat, e területen a vásárlás 25,2 százalékos visszaesését regisztrálták.

Két magyar alkotást is jelöltek az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai díjra a legjobb független animációs mozifilm kategóriában. Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje, valamint a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros Műanyag égbolt című mozifilmje is az Annie-díj jelöltje.

2023 a legmelegebb és a nyolcadik legcsapadékosabb év volt 1901 óta – közölte a HungaroMet. Az elemzés szerint tavaly a középhőmérséklet országosan 12,2 Celsius-fok volt, ami 1,5 fokkal meghaladta az 1991-2020-as években mért átlagot.

Mintegy 2400 segítségre szoruló állat kapott menedéket a Fővárosi Állat-és Növénykert vadállatmentő központjában tavaly - közölte az intézmény. A megmentett állatok csaknem fele madár volt.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×