eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke és parlamenti listavezetője aláírja a választói névjegyzéket az előrehozott szerbiai választásokon Szabadkán, a 13-as szavazóhelyen, a Sétaerdei Helyi Közösség épületében 2023. december 17-én. Szerbiában előrehozott parlamenti és vajdasági tartományi választást, 65 helyen pedig előrehozott önkormányzati választást is tartanak ezen a napon.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Szerbia választ – a nap hírei

Az idén másodszor áll 90 százalékon a hazai gáztárolók töltöttsége. Előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választást tartanak Szerbiában.

Az idén másodszor áll 90 százalékon a hazai gáztárolók töltöttsége - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az uniós elvárás szerint november elejére kellett volna a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamoknak 90 százalékos töltöttségig jutniuk. A magyar mutató már augusztus végére magasabban alakult, végül 98 százalék felett tetőzött a fűtési szezon előtt 2 hónappal.

A kormány álláspontja szerint az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat azokkal az országokkal kell megkezdeni, amelyek teljesítik a feltételeket és amelyek felvételére az unió is felkészült - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a francia LCI televíziónak. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Ukrajna esetében ezek közül egyik sem teljesül.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint megszűnt az unió egysége Ukrajna csatlakozása ügyében. Orbán Balázs a Kossuth rádióban azt mondta: az uniós csúcson Magyarország egyértelműen jelezte, hogy nem támogatja Ukrajna csatlakozását, mert a jelenlegi feltételek mellett előkészítetlennek tartja azt. Orbán Balázs számításai szerint még legalább 75 pont van, amelyben egyhangú döntésre van szükség.

Történelmi fordulópontnak nevezte a 2024-es európai parlamenti választásokat az olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek elnöke a jobboldal római politikai, közéleti találkozóján. Giorgia Meloni a 4 napos találkozót záró beszédében kijelentette: a baloldal nem oktathatja ki európaiságból a jobboldalt, miután a kommunisták és a szocialisták korábban az európai közösség ellen szavaztak. Matteo Salvini, a szintén jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője úgy vélte, csak egységes jobbközéppel lehet elküldeni a baloldalt és Soros Györgyöt Európából.

Előrehozott parlamenti választás mellett vajdasági tartományi választást, 65 településen pedig előrehozott önkormányzati választást is tartanak ma Szerbiában. A várakozások szerint este 8-ig a szavazásra jogosultak több mint 50 százaléka az urnák elé járulhat. A tavalyi előrehozott parlamenti választáson 58,6 százalékos volt a részvétel. A parlamenti választáson a 6,5 millió szavazó 18 párt és koalíció 2.817 jelöltje közül választhatja ki, hogy kit juttat be a 250 fős belgrádi törvényhozásba, míg a vajdasági tartományi választáson a parlament 120 helyéért 1.282-en indulnak. A mintegy 184 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség egyedüli magyar pártként indul a voksoláson.

A belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként egy marokkói diplomatát hallgatott ki hazájában - közölte egy francia nyelvű marokkói hírportál. Bár a hatóságok nem kívánták megerősíteni a diplomata személyazonosságát, információk szerint az Abderrahím Atmún, aki kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti képviselővel.

A béke melletti elkötelezettség erősítését sürgette Ukrajnában és a Közel-Keleten is a karácsonyi ünnepek közeledtével Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a római Szent Péter téren mondott beszédében megemlékezett azokról a gyerekekről, akik nehéz karácsonyt élnek meg háborús helyszíneken, a menekülttáborokban, éhínségben.

Csak a háború teljes leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról a Hamász - jelentette be az iszlamista terrorszervezet. A Gázai övezetben csütörtök óta ismét szünetel a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás. Eközben az ENSZ megerősítette, hogy Gáza polgárainak körülbelül fele éhezik, és nem is tudják, mikor és hogyan jutnak élelemhez.

A köztársasági elnök fővédnökként fogadta a telefonhívásokat a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő jótékonysági akciójának telefonos központjában. Az összefogással a koraszülött és veleszületett rendellenességgel világra jött babákat támogatják.

800 hátrányos helyzetű gyerek láthatta Csajkovszkij A diótörő című mesebalettjét a Magyar Állami Operaházban. Az előadásra vidéki városokból, falvakból és a fővárosból, valamint Felvidékről, Székelyföldről, Csángóföldről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Nagyváradról és a Partium több településéről is érkeztek iskolások.

200 rászoruló gyermek kapott névre szóló ajándékot a Budapest-Városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban. A Katolikus Karitász adventi segélyakciójának ünnepségét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye - Szent Erzsébet Karitász Központ munkatársai szervezték meg nehéz sorsú magyar és itt élő venezuelai gyerekek számára.

A keszthelyi Fenékpuszta majorság 3 milliárd forintos felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram. A következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal a kormány, amelyben 3 részre bontaná a történelmi épületegyüttesek hasznosítását - mondta az építési és közlekedési miniszter.

A legfőbb ügyészhez és a belügyminiszterhez fordul a Demokratikus Koalíció a 3 éve történt szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében – jelentette be az ellenzéki párt két politikusa. 2020 decemberében valaki több ezer liter fáradtolajat engedett be Szigetszentmiklósnál egy Natura 2000 besorolású területre, súlyos természetpusztítást okozva, de a felelőst nem nevezték meg, miközben a terület megtisztítása több száz millió forintba került.

Több mint 60 halottja van a Líbia partjainál történt hajóbalesetnek. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete úgy tudja: a líbiai fővárostól 110 kilométerre fekvő Zvárából indult hajó fedélzetén 86-an voltak.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×