eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: -

Visszafordította Moszkva felé tartó katonai konvoját a Wagner zsoldoscsoport vezetője - a nap hírei

Egységre szólított fel a belső árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás részvevőire az orosz elnök. Sok helyen még tart a károk elhárítása itthon a péntek esti vihar után.

Visszafordította Moszkva felé tartó katonai konvoját a Wagner zsoldoscsoport vezetője. Jevgenyij Prigozsin a Wagner Telegram-csatornáján közzétett üzenetében arról beszélt, hogy a szervezetet fel akarták oszlatni, ezért indultak a fővárosba, amelytől 200 kilométernyire most visszafordulnak, mert nem akarnak vérontást. A bejelentés előtt Alekszadr Lukasenka fehérorosz elnök telefonon egyeztetett a Wagner-vezérrel.

Jevgenyij Prigozsin bejelentése előtt egységre szólított fel a belső árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás részvevőire az orosz elnök. Vlagyimir Putyin ma délelőtt bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek semlegesítésére. Az elnök kijelentette, hogy mindent megtesz az ország és az alkotmány védelmében. Jevgenyij Prigozsin a Wagner zsoldoscsoport vezetője délelőtti válaszában közölte: hazaárulás kérdésében az orosz elnök téved, mert a Wagner összes harcosa hazafi és senki sem adja fel magát.

Az orosz főváros határában katonai ellenőrzőpontokat és lőállásokat állítottak fel, Moszkva belvárosában pedig lezárták a Kreml környékét, a középületeket pedig kiürítették, miután a Wagner zsoldoscsoport konvoja megközelítette az orosz fővárost. Moszkva polgármestere felszólította a lakosságot, hogy tartózkodjon a városon belüli autózástól, hétfőre pedig munkaszüneti napot rendelt el. A készültség ellenére az orosz elnök nem hagyta el a fővárost, a Kremlben dolgozik – közölte az orosz elnöki szóvivő. Dmitrij Peszkov cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az orosz elnök repülőgéppel Szentpétervárra menekült.

Figyelemmel kíséri a Wagner magánhadsereg Rosztovot és más településeket érintő műveleteit a NATO és az Európai Unió. Olaszország, Csehország és Németország továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba. Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke orosz belügynek nevezte a történteket, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közösség szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel és a tagállamokkal. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Recep Tayyip Erdogan arról beszélt, hogy Törökország hajlandó segíteni, hogy a kialakult konfliktus a lehető legrövidebb időn belül, békében rendeződjön. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli: Oroszország meggyengült és önmaga ellen fordult.

Sok helyen még tart a károk elhárítása a péntek esti vihar után. Országszerte 902 esetben volt szükség a tűzoltók segítségére főként Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében. A nyugat-keleti irányba mozgó viharzóna számos helyen leszakította a vezetékeket és fákat döntött ki. A legtöbben Cegléden és környékén tárcsázták a segélyhívó számot. A viharos szél és a kidőlő fák az ország számos pontján szakították el az elektromos vezetékeket, emiatt több mint 200 település százezernél is több fogyasztói helyén szünetelt az áramszolgáltatás. A társaság tájékoztatása szerint Kecskemét északi régiójában még tart a problémás szakaszokon a helyreállítás.

Megalakult a Mindenki Magyarországa Néppárt - jelentették be az új párt vezetői a Parlament előtt. A párt alapító elnöke, Márki-Zay Péter szerint pártja a rendszer ellenzéke és nem a része lesz. Mint fogalmazott: az Orbán-rendszer választáson leválthatatlan, ezért a szabályok megváltoztatására kell törekedni és ellenállásra van szükség. Márki-Zay Péter elmondta azt is, hogy az új párt csak az európai parlamenti választáson indul, az önkormányzati választáson nem. A Mindenki Magyarországa Néppárt az Európai Néppárthoz szeretne csatlakozni, de a korábbi miniszterelnök jelölt értékelése szerint ez hosszú folyamat lesz.

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Fitch Ratings, miután megerősítette hazánk 'BBB' besorolását változatlanul negatív kilátás mellett. A Pénzügyminisztérium közleményében kiemelte: a hitelminősítő kedvezően értékelte a kormány hiány- és adósságcsökkentő politikáját, a magas beruházási rátát, a stabil bankrendszert és az infláció csökkentésére tett kísérleteket. Magyarországot jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja.

A hónap végéig még lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A pályázat kiírásra olyan kis-, közepes és nagyvállalatok, költségvetési, valamint egyházi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek sokat tesznek a családi élet értékét felismerő munkáltatói szemléletmód erősítéséért, fejlesztéséért, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséért. A 100 millió forint keretösszegű pályázatra június 30-ig várják a jelentkezéseket.

Országszerte mintegy 450 intézményben több mint 2700 programmal várja a látogatókat a vasárnap hajnalig tartó Múzeumok éjszakája. Az eseménysorozat budapesti, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott megnyitóján Demeter Szilárd, a Múzeum főigazgatója elmondta: Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából indul el idén az intézményből a Múzeumok éjszakája.

Végső nyugalomra helyezték Tellér Gyula Széchenyi-díjas szociológust az Óbudai temetőben. A gyászszertartást Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Osztie Zoltán katolikus plébános tartotta. A gyászszertartáson beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő úgy fogalmazott: Tellér Gyula zseniális műfordító, kiemelkedő személyiség, nagy harcos és jó barát volt. Tellér Gyula május 25-én életének 89. évében hunyt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×