eur:
390.74
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tisztázná a magyar kormányfő, hogy az európai békekeret az összeurópai biztonságot szolgálja, vagy Ukrajna katonai támogatásának eszköze - a nap hírei

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a pedagógus-szakszervezetek a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok ügyében. Új rozsdaövezeteket jelölt ki a kormány a fővárosban, köztük Duna-parti helyszíneket

A magyar miniszterelnök szerint tisztázni kell, hogy az európai békekeret az összeurópai biztonságot szolgálja, vagy átalakul Ukrajna katonai támogatásának eszközévé. Orbán Viktor a kereszténydemokrata internacionálé bledi vezetőségi ülésén rámutatott: kétféle gondolkodásmód létezik, az egyik szerint van mód a háború katonai rendezésére, míg a másik szerint erre nincs lehetőség erre, ezért inkább tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Hozzátette: Magyarország minden béketervet támogat, ugyanakkor blokkolja az európai békekeretből a további kifizetéseket Kijevnek.

Újabb szankciókat sürgetett Oroszország ellen a lengyel elnök. Andrzej Duda úgy vélte: az Egyesült Államok jelentős európai szerepvállalása, valamint a NATO és az Európai Unió bővítése akadályozhatja meg az orosz birodalmi ambíciók megvalósítását.

Álhírnek nevezte az Európai Bizottság, hogy Ursula von der Leyen elnök a Barátság kőolajvezeték leállítását javasolta Magyarország felé – közölte a testület magyarországi érdekképviselete. Korábban az Index írt arról, hogy a Mol azért nem tárgyal a Barátság kőolajvezeték ukrajnai részét kezelő ukrán vállalattal, mert az a magyar fél szerint az olajszállítás leállításával zsarolja, Ursula von der Leyen pedig erre biztatta az ukrán felet.

Kényszermegállapodásként értékelte az Adria-vezeték használatáról a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltetővel kötött szerződést a Mol. Közölték: nem volt más választásuk, és a piaci árak többszörösét is fizetik, de az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában.

A földgázfogyasztás 24,5 százalékkal, a felhasznált áram mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon az elmúlt fél évben. Az Energiaügyi Minisztérium közölte: tavaly október és április között gázból ez hozzávetőleg 2 milliárd köbméteres, áramból 1900 gigawattórás megtakarítást jelent.

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a pedagógus-szakszervezetek a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok ügyében. Ez azután vált lehetővé, hogy összegyűlt az ehhez szükséges számú országgyűlési képviselői aláírás.

Négy pénzintézetben lehet diákhitel-számlát nyitni: ezek az OTP, az Erste, az MBH és a Gránit Bank. A bankoknál ingyenes lesz a diákhitelszámla vezetése, az elektronikus szolgáltatások felületének használata, a havi bankszámlakivonat és a kapcsolódó bankkártya használata is.

Albérlet-támogatási programot indít az egyedülállóvá vált szülőknek, az Egyszülős Központ. Az albérlet-támogatással - két havi kaució és további négy hónap bérleti díj formájában - havonta maximum bruttó 150 ezer forint összegig nyújtanak segítséget az új élet kezdetéhez.

Az e-receptek után a leletek és egyéb orvosi dokumentáció is megnézhető mobilról. A belügyi parlamenti államtitkár bejelentette: a tesztidőszakban az elmúlt 3 hónap leleteit lehet megtalálni a telefonra letöltött applikációban, amelynek neve Egészségablak. A tesztidőszak után az összes egészségügyi dokumentáció látható lesz.

Az újabb beruházások alapvető feltételének tartja az ipari parkok építését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Kemecsén, a város ipari parkjának átadásán kiemelte: az 1,2 milliárd forint értékű kormányzati és uniós támogatással megvalósult projekt fontos, mert enélkül a külföldi vállalatok máshová települnek.

Benyújtotta a kormány a fúrt kutak szabályozásának enyhítését célzó törvényjavaslatot. Ha az Országgyűlés is megszavazza az előterjesztést, akkor egyes fúrt kutak mentesülhetnek az engedélyezési kötelezettség alól.

Ősszel kerülhet a kormány elé a horgászturisztikai stratégia és program, amely 10 évre kijelölheti a vízi turizmushoz kapcsolódó fejlesztések irányait - mondta a miniszterelnök főtanácsadója. Hozzátette: a több mint 800 ezer tagot képviselő Mohosz részéről jogos igény, hogy véleményezhessék a beruházásokat.

A Balatonhoz utazva is ki lehet használni az új vármegye- és országbérletek előnyeit - közölte a MÁV. A vasúttársaság tájékoztatása szerint május 15 -től, az előszezonban már sűrűbben közlekednek vonatok a Balatonhoz.

Új rozsdaövezeteket jelölt ki a kormány a fővárosban, köztük Duna-parti helyszíneket. Eszerint új, Duna-parti városnegyed épülhet a IX. és a XX. kerületben, a Gubacsi híd szomszédságában, a XV. kerületben a Szilas-patak mellett, a XIV. kerületben a Rákospatak utca-Csömöri út közelében, a XI. kerületben, a Kopaszi gát közelében új lakások lesznek, míg a XIII. kerületben, a Duna Plaza és a Népsziget magasságában várható építkezés.

Május végén nyújtja be a főváros a szolidaritási hozzájárulás csökkentéséért a kerestet a Fővárosi Törvényszékhez – mondta el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A főváros az inkasszálás megtiltását kéri a bíróságtól.

Olaszországban továbbra is evakuálják a lakosokat a víz alatt levő épületekből az áradás sújtotta Emilia-Romagna területén, melyet katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítottak. 9-cen veszítették életüket az áradásokban.

Összesen 75 millió dollárt fizet a Deutsche Bank Jeffrey Epstein áldozatainak. Az érintett nők azzal vádolták meg a pénzintézetet, hogy közreműködött Jeffrey Epstein amerikai üzletember szexkereskedelmi hálózatának közvetett támogatásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×