eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Irakli Garibasvili georgiai kormányfőt a Karmelita kolostorban 2023. május 4-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Közös magyar–grúz kormányülés lesz

Orbán Viktor grúz kollégájával tárgyalt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban munkaebéden fogadta Irakli Garibasvili georgiai kormányfőt, aki csütörtök délelőtt felszólalt a CPAC Magyarország rendezvényen – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson az őszre tervezett magyar-georgiai együttes kormányülés előkészületeiről, Georgia EU-integrációjának előrehaladásáról, valamint az aktuális geopolitikai kérdésekről, elsősorban az ukrajnai háborúról volt szó – mondta Havasi Bertalan.

Uniós döntés született Moldova és Georgia támogatásáról

Az Európai Unió 70 millió euró (mintegy 26,5 milliárd forint) támogatást nyújt Moldova és Georgia (Grúzia) védelmi kapacitásának javításához - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa.

Az uniós tanács közleménye szerint az Európai Békekeret forrásaiból származó, a moldovai fegyveres erőknek és a grúz védelmi erőknek szánt támogatás hozzájárul a két ország nemzetbiztonsága, stabilitása és ellenállóképessége fokozásához.

Segíteni fogja továbbá a két ország katonai és védelmi erőinek műveleti hatékonyságát, együttműködési képességét, és fel fogja gyorsítani az uniós előírásoknak való megfelelést. Mindez - mint írták - lehetővé teszi a polgári lakosság jobb védelmét válságok és vészhelyzetek idején.

Az intézkedés célja továbbá Moldova és Georgia azon kapacitásainak megerősítése, hogy hatékonyabban tudjanak részt venni az unión kívüli országokban folytatott uniós katonai missziókban és műveletekben - emelték ki.

Az uniós támogatásból

  • a moldovai fegyveres erőknek a következő 36 hónapban 40 millió euró,
  • a grúz védelmi erők egységei számára 30 millió euró

áll rendelkezésre.

A hozzájárulás halált nem okozó felszerelések beszerzését fogja finanszírozni, valamint technikai képzést. A már jóváhagyott katonai berendezések közé légi megfigyelésre alkalmas eszközök, a mobilitást és szállítást és a logisztikát segítő eszközök, valamint kibervédelmi berendezések tartoznak - tájékoztatott az uniós tanács.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×