eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból - a nap hírei

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá a magyar vállalkozásoknak. Takarékossági intézkedéseket készít elő a főváros.

Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból – közölte a Gazdaságfejlesztési minisztérium. A tegnapi amerikai szankciós bejelentés fényében úgy ítélte meg a kormány, hogy értelmetlenné vált a részvétel a bankban. Az Egyesült Államok a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és három vezető tagja ellen jelentett be szankciókat, mert úgy vélik, hogy a bank budapesti jelenléte lehetővé teszi Oroszország számára hírszerzési jelenlététének növelését Európában, utat nyit a Kreml rosszindulatú befolyásolási tevékenységei előtt Közép-Európában és a Nyugat-Balkánon, valamint a korrupció és a tiltott finanszírozás mechanizmusaként szolgálhat, beleértve a szankciók megsértését is.

Együttműködik a terméktanácsokkal a túlárazás és az inflációs spekuláció megelőzéséért a gazdaságfejlesztési tárca. Az érintett testületekkel történt egyeztetés után Nagy Márton arról beszélt: a központi téma az infláció letörése, az inflációs spekuláció megszüntetése volt, amelyhez pontos önköltségi számításokra van szükség.

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá a magyar vállalkozásoknak. A program a rendkívüli energiaár-emelkedések miatti többletköltségekhez nyújtott támogatásból áll, és kölcsönök és garanciák formájában valósul meg. A kedvezményezettenkénti teljes támogatás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát, és legfeljebb 4 millió eurót tehet ki.

Februárban 4,6 százalékkal elmaradt az ipari termelés az egy évvel korábbitól - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban nőtt a termelés volumene. Az építőipari termelés 11,8 százalékkal csökkent februárban az egy korábbihoz viszonyítva. Januárral összevetve 1,9 százalékkal nőtt a mutató. Az épületek építése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké 17,7 százalékkal esett vissza a tavaly februárihoz képest. A megkötött új szerződések volumene 44,4 százalékkal zuhant.

A térségben elsőként Magyarországon nyitott cseppfolyósított földgázt kínáló töltőállomást a Shell - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Szigetszentmiklóson a töltőállomás megnyitóján azt mondta: a cseppfolyósított földgáz használata 15-30 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a normál üzemanyagokhoz képest.

Takarékossági intézkedéseket készít elő a főváros, mert a prognózisok szerint 76 milliárd forintos hiánya lesz augusztusra. Karácsony Gergely főpolgármester két "tabut" határozott meg, e szerint maradnia kell a közszolgáltatások jelenlegi szintjének és ki kell fizetni a főváros cégeinél és intézményeinél dolgozó 27 ezer ember bérét. A főpolgármesteri kabinet várhatóan a jövő héten dönt a "túlélőprogramról", és az első döntéseknek már az áprilisi közgyűlésen meg kell születniük.

Már elérhető minden érintett egyetem számára az az 5 milliárd forintos keret, amelyet a kormány biztosít előlegként a Horizont-kutatásokra - közölte az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Hankó Balázs tájékoztatása szerint a kormány támogatásával 9 magyar egyetem 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a Horizont Európa keretprogram kutatási együttműködéseiben.

Az idén április 20-tól május 20-ig tart az óvodai beiratkozás. Az óvodakezdés halasztása április 15-ig kérelmezhető. Az általános iskolákba április 20–21-én lehet majd beiratkozni. A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok elérhetők a hatóság honlapján.

A múlt héten mintegy 18 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez több mint 50 százalékos csökkenés a március végi adatokhoz képest. Múlt héten több mint 154 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel.

Az elmúlt héten 447 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak és elhunyt 17 beteg a kór szövődményeiben. Az aktív fertőzöttek száma 4280-ra nőtt. Jelenleg 97 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 2-en vannak lélegeztetőgépen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról számolt be, hogy tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Természetkárosítás bűntett miatt folyik büntetőeljárás a sajtóhírek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kilőtt farkas ügyében – erősítette meg az ORFK. Bővebb tájékoztatást azonban nem adtak. A borsodi hírportál szerint egy vadász végzett az állattal Hidasnémeti környékén.

Június 1-től a Vodafone Magyarország mobilhálózatán működik tovább a DIGIMobil szolgáltatás. A forgalmi díjakat nem érinti a változás. Az új mobilhálózatra csatlakozáshoz nincs szükség a SIM-kártya cseréjére, ugyanakkor egyes régebbi típusú készülékeknél manuális beállításra lehet szükség.

A Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos előkészületek miatt péntektől csak a Kossuth térig járnak a villamosok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Május 7-ig a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok a fővárosi Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér megállóig közlekednek. A kimaradó szakaszon külön pótlóbusz nem közlekedik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×