eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitó gazdaságpolitikai fórumán Budapesten 2023. március 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Mihály: a veszélyek korszakába léptünk

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén tartott nagyobb lélegzetű áttekintést Magyarország pénzügyi helyzetéről.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában Varga Mihály pénzügyminiszter is nagyobb áttekintést nyújtott Magyarország pénzügyi-gazdasági helyzetéről az MKIK évadnyitó rendezvényén.

"A veszélyek korszakába léptünk be, 3 százalékos gazdasági visszaesés történt 2020 óta (...), mit tud tenni ilyenkor a fiskális politika?" – tette fel a kérdést Stabilitás és növekedés című előadásának kezdetén.

Elsőként

a fiskális fegyelmet nevezte prioritásnak, illetve a hiány konszolidálását, amellyel kapcsolatban még "kormánydöntések előtt állunk", az idén a célszám 3,9 százalék lesz,

jövőre pedig 2,5 százalékkal terveznek.

Elmondása szerint a gazdasági kilátások fokozatosan javulnak. A külső finanszírozási igény 0 százalék körül lesz az idei második félévben, az infláció jelentősen fog csökkenni, 2024 nyarára 3 százalék körül lehet. Jövőre a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék alatt lehet, a GDP-növekedés pedig 4 százalék felett.

Közölte, az államadósság pályája újra 70 százalék alá kerül majd a pandémia és a háború okozta gazdasági nehézségek után.

Ezt követően az IMF-től idézett: "a magyar gazdaság növekedése középtávon fokozatosan felgyorsul".

"Reméljük, hogy a következő jelentések is megerősítik ezt a növekedést" - jegyezte meg.

Szignifikánsnak nevezte az összefüggést az energiaár és az infláció között, az energiaárak márpedig az importkitettség miatt szálltak el, emiatt az alternatív energiaforrások felkutatása terén vannak kormányzati feladatok.

Varga Mihály szerint "egyre inkább kimerülnek" a munkaerő-tartalékok, de ezzel kapcsolatos a másik probléma is: egyre több az idősek részaránya a társadalmon belül, "a Ratkó-korszak gyermekei" most mennek nyugdíjba. Ez ellen küzdenek a gyermekvállalást ösztönző programok, amelyeknek köszönhetően

az elmúlt 10 évben növekedett Magyarországon a születésszám,

sok más ország adataival ellentétben.

Kihívás az idősebb generáció részarányának folyamatos emelkedése, 2,2 millió fő lehet 2030-ra a 65 év feletti korosztály létszáma. Éppen ezért a kormány nem csökkenti a családok támogatását – emelte ki a miniszter.

Felidézte, a vállalkozói társadalom megbarátkozott az online kasszákkal, már 220 ezer ilyen lépett működésbe az elmúlt évtizedben, "elenyészőnek" nevezte az ilyet nem működtető vállalkozások számát. Ezt azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert

minél többen adóznak, annál kevesebb adót kell a kormánynak beszedni.

Megerősítette: alacsonyan kívánják tartani a jövedelem típusú adókat, a fogyasztási típusú adókon van a hangsúly.

Táblát is mutatott arról, hogy az OECD-országok között a világ élmezőnyében van Magyarország, csak Svájcban alacsonyabb a társasági adó, igaz, az iparűzési adó vagy a svájci kantonadó ebben nincsen benne.

Varga Mihály kiemelte, másfél millió olyan szja-befizető van, aki rá sem néz a bevallására, úgy válik az véglegessé, amit a NAV-nak lehet köszönni.

Közölte, magas hozzáadott értékű gazdasági termelést szeretne Magyarországon.

Az autóipar gazdasági szerepvállalására külön kitért, elmondta, hazánkban sokkal mélyebben beágyazódott az autógyártás, akár az oktatásba is, nem így Szlovákiában.

Egyensúly melletti növekedést remél (4 százalék), energiahatékonysági beruházásokat ígér, a családtámogatások továbbra is 4 százalék fölött maradnak, az adminisztrációs tehercsökkentés folytatódni fog, a területfejlesztés pedig továbbra is hangsúlyos marad majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×