eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
MTI/Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter határozottan üzent a budapesti amerikai nagykövetnek

David Pressman amerikai nagykövet szerint a magyarok békét szeretnének, mégis a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. A külgazdasági és külügyminiszter azonban úgy véli, a magyar emberek eldöntik, hogy a kormány jól dolgozik-e vagy sem.

"Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mérték érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá" – jelentette ki a csütörtöki az egyiptomi fejlesztési miniszterrel tartott sajtótájékoztatón az ATV kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

David Pressman a Politiconak korábban azt nyilatkozta: a magyar kormány tagjai gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de az uniós szankciók ellenzésétől kezdve az orosz "tűzszüneti" javaslatokig továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. Az amerikai nagykövet korábban kilenc orosz oligarcha esetében már felvetette: miért szolgálja Magyarország érdekeit, ha orosz oligarchákat véd a magyar kormány.

Szijjártó Péter úgy reagált:

"nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe,

és ha a magyarországi tartózkodását arra használná, hogy minősítgesse a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon".

Mint mondta, amikor nagykövetet fogadunk, olyan embereket várunk, akik azért jönnek, hogy a két ország kapcsolatának fejlesztésén dolgozzanak. "Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket feltételezem azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogy éljünk a saját hazáinkban – mondta, hangsúlyozva: "ennek a korszaknak vége van".

Szijjártó Péter szerint majd a magyar emberek eldöntik, hogy a kormány jól dolgozik-e vagy sem, elégedettek-e vele vagy sem, és akkor a soron következő parlamenti választáson ezen akaratukat kifejezik. "Még akkor is, ha a világ más tájairól, talán onnan is, ahonnan a nagykövet úr érkezett, ezzel ellentétes döntéseket próbáltak meg inspirálni. Sőt, akár még finanszírozni is” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×