INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

müller cecília

influenza

járvány

Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében 2022. január 11-én. Müller Cecília elmondta, hogy mindenkinek ajánlja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvételét. Közölte, bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme.

Átléptünk egy határt – fontos bejelentést tett Müller Cecília a járványokról

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – mondta el az országos tisztifőorvos. Térkép, megyei adatok.

Müller Cecília a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, az év első hetében (január 2. és 8. között) csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília kiemelte, hogy

szintén járványos szintet ért el az RSV okozta megbetegedésszám.

(Arról, hogy az óriássejtes - RSV - vírus miben rosszabb a most terjedő omikron-variánsoknál, ebben a cikkünkben írtunk még karácsony előtt. Rusvai Miklós a betegség okát és tüneteit is ismertette.)

Az első naptári héten 190 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 83 minta közül 19 eseten az influenza valamelyik típusát, húsz betegnél az RSV és kilenc betegnél koronavírus-fertőzést igazoltak.

Az adatok azt mutatják - mondta Müller Cecília -, hogy

 • az influenza-pozitivitási arány 10 százalékról 23 százalékra nőtt az elmúlt héten az azt megelőző két hét adatához képest, míg
 • az RSV-pozitivitási arány január első hetében 24,1 százalék volt, szemben az 51. heti 9,2 százalékhoz képest.
 • Ugyanakkor - tette hozzá - csökkent a koronavírus-pozitív minták száma 17,5 százalékról 10,8 százalékra.

A szakember elmondta azt is, hogy az év első hetében 367-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzéssel, 42 embernél volt szükség intenzív ellátásra.

Müller Cecília kiemelte:

a kórházban ápolt 367 beteg 45,5 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 41,7 százaléka pedig 60 évnél idősebb volt.

A kórházba kerültek közül 105 betegnél az RSV-t, száznál koronavírust, míg 17 betegnél influenzát igazoltak.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy még most is érdemes kérni az influenza elleni védőoltást, mert van még idő a védettség kialakulásához. Hozzátette: egy kibontakozó járvány alatt sem indokolatlan az oltás felvétele, azzal enyhébb tünetekkel átvészelhető a fertőzés.

Az oltást leginkább a legsérülékenyebb csoportoknak (idősek, krónikus betegek), az egészségügyi és szociális intézményben, valamint az állattartó telepen dolgozóknak ajánlják.

Müller Cecília kitért az RSV okozta megbetegedésre. Mint elmondta, jellemzően kétéves korukra a gyerekek átesnek a fertőzésen, azonban ez nem nyújt tartós védettséget.

Az RSV-fertőzésnek leginkább kitettek a kétévesnél fiatalabb csecsemők és a koraszülöttek, a vírus náluk súlyos tüdőgyulladással járhat.

Magyarországon RSV elleni védőoltást a hat hónapnál kisebb koraszülöttek és az olyan kétévesnél fiatalabb gyerekek kaphatnak, akik valamilyen szív- és tüdőfejlődési rendellenességben (bronhopulmonális diszplázia) szenvednek - ismertette Müller Cecília.

A szakember általánosságban azt ajánlja, hogy ezekben a hetekben az egyévesnél fiatalabb csecsemőket ne vigyék közösségbe, plázákba, zárt közösségi terekbe, és lehetőleg kerüljék velük a tömegközlekedést.

Jelenleg nincs érvényben kórházi látogatási tilalom, de az esetszámok emelkedésével várhatók ilyen intézkedések.

Müller Cecília felhívta továbbá a figyelmet az egyéni higiéné fontosságára, a kézfertőtlenítésre, a gyakori kézmosásra és a lakás gyakori átszellőztetésére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt írja honlapján, influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első naptári héten nem érkezett jelentés.

Az alábbi adatokkal szolgálnak a megbetegedésekről.

Akut légúti fertőzés

a betegek

 • 36,7 százaléka 0-14 éves gyermek,
 • 24,9 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt.
 • 23,9 százalékuk a 35-59 évesek,
 • 14,5 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Influenzaszerű megbetegedés

a betegek

 • 21,1 százaléka 0-14 éves gyermek,
 • 33,5 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt.
 • 30,5 százalékuk a 35-59 évesek,
 • 14,9 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Akut légúti megbetegedés területi bontásban

Influenza területi bontásban

Influenza, megyénkénti változás

További részletek a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018