INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

nemzeti népegészségügyi központ

rusvai miklós

rsv

Inhalation baby boy age about 1 years old on patient bed. Respiratory Syncytial Virus (RSV). Intensive care on bed at hospital.

Rusvai Miklós: a karácsonyi időszakban ismét fokozódhat a járvány

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint december 5. és 11. között 239 500 ember fordult orvoshoz felső légúti panasszal, ami 62 százalékos emelkedés az öt héttel korábbi helyzethez képest. Az újonnan feltörő RSV-vírusfertőzés inkább a fiatalabb korosztályt érinti.

A tridémia három vírus együttes járványokozó szerepére utal: a legtöbb fertőzést most is a koronavírus okozza, de feljövőben van az influenzavírus-fertőzés és az óriássejtes RSV vírusfertőzés. Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban elmondta, hogy emellett a metapneumovírus, a rhinovírusok, az adenovírusok és még sok más egyéb úgynevezett náthavírus okoz légzőszervi fertőzést. A tünetek ugyanazok: orrfolyás, köhögés, nehezített légzés, tüsszögés, hőemelkedés, tehát a klasszikus náthatünetek.

A koronavírust, az influenzát és a náthát jobban ismerjük, de az óriássejtes vírust kevésbé. Az RSV-fertőzés tünetei hasonlók a többihez, de laboratóriumi teszteléssel kimutatható.

"Az óriássejtes vírus annyiban rosszabb, mint a mostani omikron koronavírus-fertőzés, hogy a mélyebb légutakat támadja"

– mondta a víruskutató. Így elsősorban a tüdő hólyagocskáinak és hörgőinek sejtjeit teszi tönkre, azok összeolvadását okozza. A fúzió következtében az összeolvadt sejtek 30-40-szer nagyobbak lesznek a normális sejteknél, emiatt hívják óriássejtes vírusnak.

A korábbi éveknél jóval több a felső légúti fertőzés és a megbetegedés. Az előző évek őszi-téli időszakában viseltük a maszkot, ami a többi vírusfertőzés ellen is jobban védett. Előző télen olyan nagy volt a ragályozó képessége az omikronnak, hogy még a maszkviselést dacára is terjedt. A többi vírusfertőzést kivédte a maszk, ezért főleg a fiatal korosztály nem esett át ezeken a betegségeken, és most fogékonyabb, hiszen nincs meg az úgynevezett átvészeléses immunitás.

A statisztika alapján a betegek több mint 60 százaléka a 34 év alatti korosztályból tevődik ki, és ennek mintegy fele a 14 év alatti korosztályt érinti.

Az átvészeléses immunitás hiánya viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megfertőzött személy jobban megszenvedi a betegséget, mint általában. Ez függ a tápláltságtól, az immunitás állapotától, a vitaminellátástól, az edzettségtől, tehát ugyanolyan nagyok az egyéni különbségek, mint a korábban tapasztalt vírusfertőzéseknél. Az is sokat számít, hogy az érintett mikor esett át utoljára a fertőzésen.

Az idősebb korosztály azért szenvedi meg kevésbé ezeket a betegségeket, mert élete során nagy valószínűséggel már átesett több vírusfertőzésen.

A víruskutató jelezte, jelenleg az influenza- és a koronavírus ellen van forgalomban oltás, de az óriássejtes vírus és a többi náthavírus ellen még nincs vakcinás védelem. A maszkviselés, a távolságtartás, a gyakori kézmosás, a felületek fertőtlenítése segíthet a védekezésben. A karácsonyi időszakban a bevásárlási roham és a családok összejövetelei miatt nehezen lesz tartható a társadalmi távolságtartás. "Könnyen elképzelhető, hogy a következő hetekben inkább fokozódik majd a járvány, mintsem hogy csökken" – tette hozzá Rusvai Miklós.

Nyitókép: Getty Images

Kapcsolódó hang

Rusvai Miklós: a karácsonyi időszakban ismét fokozódhat a járvány
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018