eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Inhalation baby boy age about 1 years old on patient bed. Respiratory Syncytial Virus (RSV). Intensive care on bed at hospital.
Nyitókép: Getty Images

Rusvai Miklós: a karácsonyi időszakban ismét fokozódhat a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint december 5. és 11. között 239 500 ember fordult orvoshoz felső légúti panasszal, ami 62 százalékos emelkedés az öt héttel korábbi helyzethez képest. Az újonnan feltörő RSV-vírusfertőzés inkább a fiatalabb korosztályt érinti.

A tridémia három vírus együttes járványokozó szerepére utal: a legtöbb fertőzést most is a koronavírus okozza, de feljövőben van az influenzavírus-fertőzés és az óriássejtes RSV vírusfertőzés. Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban elmondta, hogy emellett a metapneumovírus, a rhinovírusok, az adenovírusok és még sok más egyéb úgynevezett náthavírus okoz légzőszervi fertőzést. A tünetek ugyanazok: orrfolyás, köhögés, nehezített légzés, tüsszögés, hőemelkedés, tehát a klasszikus náthatünetek.

A koronavírust, az influenzát és a náthát jobban ismerjük, de az óriássejtes vírust kevésbé. Az RSV-fertőzés tünetei hasonlók a többihez, de laboratóriumi teszteléssel kimutatható.

"Az óriássejtes vírus annyiban rosszabb, mint a mostani omikron koronavírus-fertőzés, hogy a mélyebb légutakat támadja"

– mondta a víruskutató. Így elsősorban a tüdő hólyagocskáinak és hörgőinek sejtjeit teszi tönkre, azok összeolvadását okozza. A fúzió következtében az összeolvadt sejtek 30-40-szer nagyobbak lesznek a normális sejteknél, emiatt hívják óriássejtes vírusnak.

A korábbi éveknél jóval több a felső légúti fertőzés és a megbetegedés. Az előző évek őszi-téli időszakában viseltük a maszkot, ami a többi vírusfertőzés ellen is jobban védett. Előző télen olyan nagy volt a ragályozó képessége az omikronnak, hogy még a maszkviselést dacára is terjedt. A többi vírusfertőzést kivédte a maszk, ezért főleg a fiatal korosztály nem esett át ezeken a betegségeken, és most fogékonyabb, hiszen nincs meg az úgynevezett átvészeléses immunitás.

A statisztika alapján a betegek több mint 60 százaléka a 34 év alatti korosztályból tevődik ki, és ennek mintegy fele a 14 év alatti korosztályt érinti.

Az átvészeléses immunitás hiánya viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megfertőzött személy jobban megszenvedi a betegséget, mint általában. Ez függ a tápláltságtól, az immunitás állapotától, a vitaminellátástól, az edzettségtől, tehát ugyanolyan nagyok az egyéni különbségek, mint a korábban tapasztalt vírusfertőzéseknél. Az is sokat számít, hogy az érintett mikor esett át utoljára a fertőzésen.

Az idősebb korosztály azért szenvedi meg kevésbé ezeket a betegségeket, mert élete során nagy valószínűséggel már átesett több vírusfertőzésen.

A víruskutató jelezte, jelenleg az influenza- és a koronavírus ellen van forgalomban oltás, de az óriássejtes vírus és a többi náthavírus ellen még nincs vakcinás védelem. A maszkviselés, a távolságtartás, a gyakori kézmosás, a felületek fertőtlenítése segíthet a védekezésben. A karácsonyi időszakban a bevásárlási roham és a családok összejövetelei miatt nehezen lesz tartható a társadalmi távolságtartás. "Könnyen elképzelhető, hogy a következő hetekben inkább fokozódik majd a járvány, mintsem hogy csökken" – tette hozzá Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×