INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

nnk

influenza

egészségügy

légúti megbetegedés

Photo of worried mother taking temperature of her little son who is lying in bed with fever. Mature brown hair mother checking the temperature of her ill 11 years old boy  with thermometer on a couch in the living room at home. Sick boy with thermometer laying in bed and mother hand taking temperature. Mother checking temperature of her sick son who has thermometer. Sick child with fever and illness in bed.

Nem csillapodik az influenzajárvány

Infostart / MTI

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint a múlt héten 23 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki, heti jelentésében azt írja, hogy január 9. és 15. között az országban 170 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 200 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Utóbbiak közül a betegek 25,4 százaléka gyerek, 33 százaléka fiatal felnőtt volt, 28 százalékuk a 35–59 évesek, 13,6 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az év második hetében 11 közigazgatási területen nőtt, hétben csökkent, kettőben (Nógrád és Pest vármegye) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A legtöbb beteg Komárom-Esztergom és Békés vármegyében volt, a legkevesebb Bács-Kiskun és Fejér vármegyében.

A második naptári héten összesen 161 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 77 minta közül 11 betegnél az influenza valamelyik típusát, ötnél koronavírus-fertőzést, kilenc esetben a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutattak ki a vizsgálatok, egyéb esetek mögött pedig más vírusok okozta fertőzés állt.

Hozzátették: influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a múlt héten egy jelentés érkezett, egy Komárom-Esztergom vármegyei óvodából. Az elvégzett virológiai vizsgálatok minden esetben influenza A vírus jelenlétét igazolták.

Közölték azt is, hogy január 9. és 15. között súlyos, akut légúti fertőzés miatt 219 ember került kórházba, közülük 32-nél intenzív ellátásra volt szükség. A kórházi ápolást igénylő 219 beteg 44,3 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 38,8 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházba felvettek közül 61 betegnél az RSV, 52 betegnél a SARS-CoV-2 és 9 betegnél az influenza A vírus kóroki szerepét igazolták. Az RSV-pozitív betegek 83,6 százaléka volt 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 88,5 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt – áll a közleményben.

Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018