eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Diszkriminatívnak és példátlannak nevezte az EB erasmusos döntését a felsőoktatásért felelős államtitkár - a nap hírei

Mintegy negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás tavaly az előző évhez képest, és áramot is kevesebbet használt fel az ország. Több mint 4753 milliárd forint volt tavaly az államháztartás hiánya.

A folyamatban lévő felsőoktatási mobilitási csereprogramok rendben zajlanak - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Hankó Balázs hozzátette: bíznak abban, hogy a 2023-as keretpályázatok február végi elbírálásáig tisztázódnak az Európai Bizottsággal a vitás kérdések. Az államtitkár diszkriminatívnak és példátlannak nevezte az Európai Bizottság tavaly év végi döntését, amely szerint nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ csereprogramból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek.

Mintegy negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás tavaly az előző évhez képest, és áramot is kevesebbet használt fel az ország – derült ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből. A háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig csaknem 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat 2022 utolsó hónapjában. A tárca a KSH adatai alapján közölte azt is, hogy a 2022-es teljes évben a lakosság 16,6, a gazdasági szereplők pedig 17,2 százalékkal kevesebb gázt használtak fel, mint 2021-ben. Áramból decemberben több mint 7,1, 2022-ben pedig összesen 3 százalékkal kevesebb fogyott 2021-hez képest.

Több mint 4753 milliárd forint volt tavaly az államháztartás hiánya. Csak decemberben 1287 milliárd forint lett a deficit. A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója szerint 2022-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya várhatóan a tervezetteknek megfelelően, a GDP 4,9 százalékán alakul, a különleges földgázkészlet-felhalmozást is számítva pedig a hiány 6,1 százalékon teljesülhet. Az államadósság a vártnál erőteljesebben csökkent, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 73,5 százalékra javult az előző évi 76,8 százalékról.

Új munkacsoport jött létre az igazságszolgáltatás hatékonyságának javításáért – mondta az igazságügyi miniszter. Varga Judit közölte: az új büntetőeljárási törvény 2018-as bevezetése óta lényegesen rövidült a bírósági eljárások időtartama, de vannak kivételes esetek, amelyekben bonyolultabb a bizonyítási folyamat. Mint mondta: ezeknek a megoldására alakult a csoport, amely a büntetőeljárások egészét vizsgálja a nyomozástól kezdve a vádemelésen át a bírósági eljárás befejezéséig.

Továbbra sincs megállapodás a főváros és a kormány között Budapest rezsitámogatása ügyében - erősítette meg az általános főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus az ATV műsorában úgy fogalmazott: bízik abban, hogy lesz egyezség, mivel a kormány még a megyei önkormányzatokkal sem állapodott meg. A főpolgármester-helyettes hozzátette: ahhoz, hogy a főváros a jelenlegi magas energiaárak mellett ellássa feladatait, mindenképp kell támogatás az államtól.

Továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Emelkedő tendencia figyelhető meg Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen. Enyhe csökkenés egyedül Tatabányán tapasztalható. Az elmúlt héten csaknem 1.600 új fertőzöttet regisztráltak, 32 beteg halt meg a kór okozta szövődményekben. 727 beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább csökken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára pénteken. A Mol további 4 forinttal mérsékli a benzin, és 9 forinttal a dízel árát – írta a 24.hu. A benzin átlagára így 642, a dízelé 701 forint körül lesz literenként.

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokává Szergej Sojgu védelmi miniszter. Az oroszok hivatalos indoklása szerint az általuk különleges hadműveletnek nevezett megszállás parancsnoki szintjének emelése az elvégzendő feladatok körének bővülésével függ össze. Ezenkívül szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, valamint javítani kell a támogatás minden típusának minőségét és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is.

Az ukrán fővárosba látogatott Karácsony Gergely Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel együtt, Vitalij Klicsko meghívására. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijevnek és az ukrán főváros polgárainak. Karácsony Gergely kijelentette: Budapest Ukrajna mellett áll, a magyar kormány nem azonos Magyarországgal.

MOHU, Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néven működik majd az olajtársaság által alapított új hulladékgazdálkodási cég. A Mol 35 évre nyerte el az évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó koncessziót. Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese kifejtette: a következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat a Mol az ágazat fejlesztésére.

Január 23-tól már a Deák Ferenc térig jár az M3-as metró a Ferenciek tere felől – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények. Az M3-as metró felújítása 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×