INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

tüttő kata

budapest

lánchíd palota

Az új aszfaltréteg a felújítás alatt álló Lánchídon a  próbaterhelése napján, 2022. november 12-én. A napokban fejeződött be az aszfaltozás a hídon, amelynek 18 hónapos lezárása a végéhez közeledik. A hídpályát december közepén visszakapják a közlekedők, a járdákon és az aluljárókon azonban még jövőre is dolgozni fognak a szakemberek.

Csak szóbeli ígéret volt a Lánchíd kormányzati 6 milliárd forintja

Infostart

Kormányhatározat csak a Váralagút és a Lánchíd együttes felújítására van, és nincs aláírt támogatási szerződés sem - mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes egy lapinterjúban.

A szocialista politikus a Népszavának adott hosszú interjújában beszélt a Lánchíd-kérdésről is.

Ebben elismerte, hogy a kormány több prominense is megígérte ezt a támogatását (6 milliárd forint - szerk.), de a kormányhatározat csak a Váralagút és a Lánchíd együttes felújítására van, és

nincs aláírt támogatási szerződés sem.

Szerinte "ez a 6 milliárd azonban nem a kormány pénze, a közösség adta össze az adóforintjaiból, ezért mondjuk azt, hogy döntsék el a budapestiek, hogyan használjuk a hidat".

Kérdésként szóba került, hogy valóban egyirányúsítják a Lánchidat és a Szabadság hidat. Erre Tüttő Kata azt válaszolta, hogy "a budapestiek bevonásának módjára Karácsony Gergely főpolgármester tesz majd javaslatot. Mindenképpen igazságosabb lesz az eredmény, mintha egy ember döntene erről a Karmelita kolostorból".

A konkrét választ azzal hárította el, hogy "a forgalomszervezés nem az én területem".

Az Infostarton korábban már többször írtunk a Lánhíddal kapcsolatos közlekedési tervekről. Az InfoRádióban Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke azt mondta: "Budapest nem engedheti meg magának, hogy csaknem három kilométer hosszon a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni". A szakember arról is beszélt, hogy a Szabadság hidat érintő változtatási ötlet pletykánál több, de megvalósult ténynél kevesebb. A Magyar Autóklub szerint a Lánchídon a korábbi forgalmi rendet kellene fenntartani, mert az átkelési lehetőségek korlátozása a város zöldítésével ellentétes eredményre vezet. Nagyobbat kell kerülnie az átkelni szándékozó gépkocsiknak, és a mostani hidak áteresztő kapacitása "inkább kevés, mint sok". Úgy véli, hogy a Lánchíd autómentesítésének ötlete "csak a túltolása olyan divatos elképzeléseknek, mint amilyen a például nagykörúton az egyik sáv elvétele a kerékpárosok számára". Szerinte a zöldítést bizonyos tereken indokolt megvalósítani.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke, Dorner Lajos is elmondta az InfoRádiónak, hogy miként vélekedik a Szabadság híddal kapcsolatos tervekről. Szerinte ezt a dunai átkelőt az alacsony autóforgalma miatt sokan hasonlítják a Lánchídhoz, pedig teljesen más szerepe van a közlekedésben. A híd szerinte más forgalmi irányokat is kiszolgál, és "nem igazán felelős" a városon belüli dugókért, mert azt más irányokból jövő járművek okozzák. Szakmailag értelmetlennek látná az autósok esetleges kitiltását. Megjegyezte: nincs összefüggés a Szabadság hídon a villamosforgalom és a gépjárműforgalom között, míg a Lánchídon van, ugyanis ott buszok közlekednek.

A Lánchidat jelenleg csak a kerékpárosok, a buszok és a megkülönböztetést használó járművek használhatják,

a járda elkészülése után pedig a gyalogosok is. A kormány erre hivatkozva halogatja a már említett 6 milliárd forint átutalását.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kormányfő december 21-én azt mondta: van egy szerződés, majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018