eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az új aszfaltréteg a felújítás alatt álló Lánchídon a  próbaterhelése napján, 2022. november 12-én. A napokban fejeződött be az aszfaltozás a hídon, amelynek 18 hónapos lezárása a végéhez közeledik. A hídpályát december közepén visszakapják a közlekedők, a járdákon és az aluljárókon azonban még jövőre is dolgozni fognak a szakemberek.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Csak szóbeli ígéret volt a Lánchíd kormányzati 6 milliárd forintja

Kormányhatározat csak a Váralagút és a Lánchíd együttes felújítására van, és nincs aláírt támogatási szerződés sem - mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes egy lapinterjúban.

A szocialista politikus a Népszavának adott hosszú interjújában beszélt a Lánchíd-kérdésről is.

Ebben elismerte, hogy a kormány több prominense is megígérte ezt a támogatását (6 milliárd forint - szerk.), de a kormányhatározat csak a Váralagút és a Lánchíd együttes felújítására van, és

nincs aláírt támogatási szerződés sem.

Szerinte "ez a 6 milliárd azonban nem a kormány pénze, a közösség adta össze az adóforintjaiból, ezért mondjuk azt, hogy döntsék el a budapestiek, hogyan használjuk a hidat".

Kérdésként szóba került, hogy valóban egyirányúsítják a Lánchidat és a Szabadság hidat. Erre Tüttő Kata azt válaszolta, hogy "a budapestiek bevonásának módjára Karácsony Gergely főpolgármester tesz majd javaslatot. Mindenképpen igazságosabb lesz az eredmény, mintha egy ember döntene erről a Karmelita kolostorból".

A konkrét választ azzal hárította el, hogy "a forgalomszervezés nem az én területem".

Az Infostarton korábban már többször írtunk a Lánhíddal kapcsolatos közlekedési tervekről. Az InfoRádióban Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke azt mondta: "Budapest nem engedheti meg magának, hogy csaknem három kilométer hosszon a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni". A szakember arról is beszélt, hogy a Szabadság hidat érintő változtatási ötlet pletykánál több, de megvalósult ténynél kevesebb. A Magyar Autóklub szerint a Lánchídon a korábbi forgalmi rendet kellene fenntartani, mert az átkelési lehetőségek korlátozása a város zöldítésével ellentétes eredményre vezet. Nagyobbat kell kerülnie az átkelni szándékozó gépkocsiknak, és a mostani hidak áteresztő kapacitása "inkább kevés, mint sok". Úgy véli, hogy a Lánchíd autómentesítésének ötlete "csak a túltolása olyan divatos elképzeléseknek, mint amilyen a például nagykörúton az egyik sáv elvétele a kerékpárosok számára". Szerinte a zöldítést bizonyos tereken indokolt megvalósítani.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke, Dorner Lajos is elmondta az InfoRádiónak, hogy miként vélekedik a Szabadság híddal kapcsolatos tervekről. Szerinte ezt a dunai átkelőt az alacsony autóforgalma miatt sokan hasonlítják a Lánchídhoz, pedig teljesen más szerepe van a közlekedésben. A híd szerinte más forgalmi irányokat is kiszolgál, és "nem igazán felelős" a városon belüli dugókért, mert azt más irányokból jövő járművek okozzák. Szakmailag értelmetlennek látná az autósok esetleges kitiltását. Megjegyezte: nincs összefüggés a Szabadság hídon a villamosforgalom és a gépjárműforgalom között, míg a Lánchídon van, ugyanis ott buszok közlekednek.

A Lánchidat jelenleg csak a kerékpárosok, a buszok és a megkülönböztetést használó járművek használhatják,

a járda elkészülése után pedig a gyalogosok is. A kormány erre hivatkozva halogatja a már említett 6 milliárd forint átutalását.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kormányfő december 21-én azt mondta: van egy szerződés, majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×