eur:
391.24
usd:
366.37
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nincs napirenden az öregségi nyugdíjkorhatár emelése - a nap hírei

A vártnál jobban csökkent az államadósság, teljesült a tavalyi hiánycél - közölte a pénzügyminiszter. Pápának kijáró ceremóniával temetik el csütörtökön XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

A vártnál jobban csökkent az államadósság, teljesült a tavalyi hiánycél - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály kifejtette: az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 73,5 százalékra javult a 2021-es 76,8 százalékról. Hozzátette: a költségvetési hiány a tervezetteknek megfelelően a GDP 4,9 százaléka, a földgáztartalékokat is számítva 6,1 százalék lett. A KSH korábban azt közölte, hogy tavaly július és szeptember között több mint 930 milliárd forintos deficittel zárt a kormányzat. Ez a GDP 5,4 százaléka volt, ami érdemben meghaladta az első két negyedév hiányadatát.

Kiszámíthatóságot szeretne biztosítani a gyermekvállaláshoz a kormány a legutóbb bejelentett intézkedéseivel - mondta a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy a támogatásokat az aktuális gazdasági környezethez igazítják.

Nincs napirenden az öregségi nyugdíjkorhatár emelése - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András arról is beszélt, hogy nem tervezik a nők korengedményes nyugdíjba vonulási lehetőségének megszüntetését. A hvg. hu arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós helyreállítási terv egyik része a nyugdíjrendszer reformja.

Idén is kiegészíti a nyugdíjakat a kormány, ha a becsültnél magasabb lenne a valós infláció - mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra hozzátette: a kormány a mostani emeléssel megelőlegezi az idei évre becsült inflációt, ami jóval magasabb, mint az előző években volt. A Magyar Nemzeti Bank 15-19 és fél százalék közötti inflációra számít 2023-ban.

Csak azok a kerületek nem kaptak rezsitámogatást, amelyek nem mentek el az egyeztetésekre – jelentette ki a közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Láng Zsolt szerint pártállástól függetlenül minden önkormányzat kapott segítséget. A politikus megerősítette, hogy 44 milliárd forintot juttat a kormány 137 városnak és 17 fővárosi kerületnek. A kormánybiztos komolytalannak nevezte a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármestereinek bejelentését, hogy pert indítanak amiatt, hogy az általuk vezetett kerületek kimaradtak a támogatásból. A DK-s polgármesterek szerint Orbán Viktor politikai bosszúból tagadta meg a kerületek rezsitámogatását.

Azonnali fellépést vár a kormánytól az LMP a háztartási hulladék eltüzelése ellen. Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja úgy vélte: a levegőszennyezés évente mintegy tízezer ember korai halálához és csaknem százezer ember megbetegedéséhez vezet, ugyanakkor a háztartási hulladék eltüzelése az energiaválsággal egyre inkább terjed.

Kismértékben folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben, annak ellenére, hogy a megszűnt cégek száma 50 százalékkal nőtt 2021-hez képest. Az Opten Cégfluktuációs Index a törölt és alapított cégek számát viszonyítja a rendben működőkhöz képest. E szerint 2022-re 12,3 százalék volt a mutató, egy százalékkal magasabb a 2021-es értéknél.

Közös csúcsot rendez Ukrajna és az Európai Unió február 3-án Kijevben. A találkozón az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segítségnyújtás lesz a téma - közölte az ukrán elnöki hivatal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon egyeztetett az Európai Bizottság elnökével.

A védelmi kiadások lehetséges emeléséről tárgyal a tagországokkal a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg közölte: egyes tagállamok azt akarják, hogy ne csupán ajánlás, hanem elvárás legyen a GDP két százalékának megfelelő költés. Év végi beszédében a magyar honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben Magyarország katonai kiadásai elérik a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékot.

Pápának kijáró ceremóniával temetik el csütörtökön XVI. Benedek nyugalmazott pápát – erősítette meg a vatikáni szóvivő. Matteo Bruni elmondta: XVI. Benedek Szent Péter-bazilikában felravatalozott testét szerdán este ciprusfából ácsolt koporsóba helyezik. Csütörtökön a misét Ferenc pápa fogja vezetni, a prédikációt is ő tartja, az oltár előtt a teendőket azonban a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán fogja elvégezni a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. Az istentisztelet után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-bazilikába viszik, amit majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült koporsóba helyeznek és leengednek a székesegyház kriptájába.

Csütörtökön a magyar köztársasági elnök is lerója kegyeletét XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén. A magyar delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. A magyar katolikus püspöki konferenciát Erdő Péter bíboros mellett Veres András, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviseli.

A decemberi menetrendváltáskor 6 vasútvonalon 14-el bővült azoknak a megállóhelyeknek a köre, ahol a vonatok csak akkor állnak meg, ha az utasok jelzik leszállási szándékukat – ismertette a MÁV. A vasúttársaság várakozása szerint a feltételes megállás bevezetése után javul az energiahatékonyság, azaz csökken a gázolaj- és áramfogyasztás is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×