eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla

Megjött az orosz válasz az uniós olajársapkára – a nap hírei

Oroszország csak piaci áron ad majd el kőolajat a külföldi államoknak - mondta a kormányfő-helyettes. Az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell a kormánynak - közölte Dömötör Csaba államtitkár. Szuverenitási alap létrehozását szorgalmazza az európai ipari projektek támogatására a belső piacért felelős uniós biztos.

Oroszország csak olyan országoknak ad el kőolajat, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele – mondta a miniszterelnök-helyettes. Alekszandr Novak hangsúlyozta, hogy Oroszország akkor is ragaszkodni fog ehhez az elvhez, ha csökkentenie kell a kitermelést. Az Európai Bizottság szombaton közölte: a G7-országok, az uniós tagállamok és Ausztrália megállapodtak abban, hogy hétfőtől 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetnek be a tengeren szállított orosz olajra. Az orosz kormányfőhelyettes szerint az árplafon bevezetése ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival, emellett az energiaforrások hiányához és a beruházások csökkenéséhez vezethet.

Egyelőre nem változtatnak eddigi kitermelési politikájukon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai, valamint a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, köztük Oroszország sem. Az erről szóló döntés az úgynevezett OPEC+ csoportba tartozó országok tanácskozásán született. Bécsi közlés szerint a 13 OPEC-tag mellett tíz másik olajtermelő országot magában foglaló csoport megerősítette októberi határozatát, miszerint 2023 végéig napi kétmillió hordóval kevesebb olajat termelnek ki.

Az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell a kormánynak – jelentette ki a Kossuth rádióban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba azt mondta: a gáz esetében a hosszútávú szerződések biztosítékot jelentenek Magyarország számára. Hozzátette: Brüsszelben már dolgoznak a 9. szankciós csomagon is, ami a hírek szerint kiterjedne a nukleáris energiára is. Kiemelte: ez Magyarországnak súlyos károkat okozna. Beszélt arról is, hogy a szankciók hatására már az Európai Bizottság is azzal számol, hogy a negyedik negyedévben is gazdasági visszaesés lesz.

Szakértők szerint szénhiány lehet Németországban és Lengyelországban. Az üzemeltetők szempontjából az európai hálózatot valószínűleg januárban és februárban éri a legnagyobb terhelés – írja a Die Welt. Németország jelenleg nagy mennyiségű villamos energiát termel lignitből, és a fosszilis tüzelőanyag máshol is hiánypótló az energiaválságban. A hálózatüzemeltetők szerint – a lakosság után – már az energiatermelésben is szénhiány állhat be.

Szuverenitási alap létrehozását szorgalmazza az amerikai konkurenciával és a kínai gazdaságpolitikával szemben az európai ipari projektek támogatására a belső piacért felelős uniós biztos. Thierry Breton szerint az Európai Unió GDP-jének 2 százaléka körüli finanszírozásra lenne szükség. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban a helyi cégeknek nyújtott állami támogatás versenyhátrányokat okoz az Európai Unió vállalatai számára.

A következő néhány év alakítja ki Európa biztonságának jövőjét és határozza meg a Kínával való versengés kereteit – jelentette ki egy konferencián az amerikai védelmi miniszter. Lloyd Austin kiemelte: az Egyesült Államok versengése Kínával és Oroszországgal az amerikai innováció és ipar teljes erejét követeli, hogy képes legyen erősíteni elrettentő képességeit. Ismét felszólította a washingtoni törvényhozást és a kongresszust: fogadja el a 2023-as szövetségi költségvetést.

Újabb imanapot hirdetett meg az ukrajnai béke érdekében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a szeplőtelen fogantatás december 8-i ünnepnapján mondja el beszédét. Ferenc pápa a háború csaknem 10 hónappal ezelőtti kirobbanása óta több alkalommal mondott már imát a békéért az általános audienciákon. A Vatikán még nem közölte, hogy az idén a pápa hívők kíséretében keresi-e fel a Szeplőtelen Fogantatás szobrát, ahogyan a pandémia előtt volt szokás.

Megkezdte Irán egy új atomerőmű építését az ország délnyugati részén. A 300 megawatt teljesítményű nukleáris létesítmény átszámítva mintegy 776 milliárd forintba kerül, és nyolc évet vesz igénybe az olajban gazdag Huzesztán tartományban, közel az iraki határhoz. Az iráni atomenergia-hivatal áprilisban jelentette be a nukleáris programja miatt bírált ország új atomerőművének tervét.

Bahreinben tárgyalt az uralkodóval Jichák Hercog, ő az első izraeli államfő, aki ellátogatott az Arab-öböl menti királyságba. A két vezető a kétoldalú kapcsolatok kiterjesztéséről egyeztetett. Az izraeli államfő hétfőn az Egyesült Arab Emírségekbe utazik. Az előzetes közlések szerint az ottani megbeszélések főleg az űrkutatási együttműködésre fognak összpontosítani.

Visszatért a Földre féléves küldetéséről három kínai űrhajós. A júniusban indult Sencsou-14 misszió asztronautáinak fő megbízatása a Tienkung, vagyis Mennyei palota nevű űrállomás szerelési munkálatainak elvégzése volt. A Mennyei Palota Űrállomás annak a pekingi űrprogramnak a része, amely robotokat juttatott a Marsra és a Holdra, és lehetővé tette, hogy az ország harmadikként embereket juttasson Föld körüli pályára. Kína 2030-ra embert akar küldeni a Holdra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×