eur:
389.25
usd:
363.67
bux:
68089
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára expozét mond a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megelőlegezhetné az állam a gyermektartási díjat

A kormány bevezeti a szociális vetítési alapot és lehetővé teszi a gyermektartási díj megelőlegezését. Egyebek mellett ezek szerepelnek abban a törvénymódosítási javaslatcsaomagban, ami egy lényeges szemléletváltást is tükröz: a kormány szerint a szociális ellátás először az egyén, majd a családja, az önkormányzat és a karitatív szervezetek feladata lesz, az állam csak az ötödik a sorban.

A módosítás nem érinti a szociális ellátások tartalmát és igénybevételének feltételeit, hangsúlyozta Rétvári Bence államtitkár parlamenti expozéjában.

Mint mondta, a gondoskodáspolitikában stratégiai jelentősége van annak, hogy az elmúlt 12 évben előtérbe került a civil és egyházi szervezetek szerepvállalása, amelyek az önkormányzatok intézményeivel és állami szereplőkkel közösen vállalnak felelősséget. Az állami gondoskodás támogatás ad, meghoz jogszabályokat és ezen felül bevonz, koordinál olyan szereplőket, akik még komplexebbé tudják tenni a segítő odafordulást – fogalmazott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence azt is leszögezte, hogy az állami finanszírozás továbbra is maradéktalanul biztosított. Jelezte, 2010-hez képest közel három és félszer többet fordít Magyarország szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatásokra, ami az idei büdzsében 1140 milliárd forintot jelent. Ezen belül

kiemelten nőtt az önkormányzati, civil és egyházi, tehát nem állami szereplők finanszírozása.

A 2010-es 34 milliárd forintról idén 171 milliárd forintra, jövőre pedig már 227 milliárd lesz.

A törvényjavaslat értelmében a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a vetítési, illetve viszonyítási alap nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem a szociális vetítési alap. Az öregségi nyugdíjminimum elsősorban a nyugdíj szakágazat mutatószáma, amelyet a társadalombiztosítási nyugellátásokhoz kapcsolódóan használnak – magyarázta. Rétvári Bence szavai alapján indokolt volt egy olyan viszonyítási alap létrehozása a szociális területen, amihez szaktudás sajátja, mert ezzel egységesebb lesz a gondoskodás politikai támogatások és juttatások megállapítása.

A gyermekvédelmi törvény módosításával

lehetővé válik a gyermektartási díj megelőlegezése

– közölte az államtitkár. A díj állam általi megelőlegezése a gyermek egyedülálló szülőit segíti, ha a tartásra kötelezett szülő kötelezettségének nem tesz eleget. Az állam általi megelőlegezésre az eredménytelen bírósági végrehajtást követően kerülhet sor, legalább háromhavi behajthatatlanság esetén – ismertette.

A kormány elkötelezett abban, hogy a korábbinál is jóval összefogottabb, hatékonyabb és célzottabb segítséget adjon a családoknak és a gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek, fogalmazott expozéjában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlésben szerda délelőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×