eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagy víziókat vázolt fel Ursula von der Leyen – a nap hírei

Összehívta jövő péntekre az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását a soros elnök Csehország. Magyarország gazdasági növekedése 2,1 százalékról 1,1 százalékra lassult a második negyedévben. Műszaki hiba matt péntekre halasztotta holdrakétája indítását a NASA.

Összehívta az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását jövő péntekre a soros elnök Csehország. A cseh ipari miniszter azt mondta, hogy megvitatják majd a gázárak maximálására tett javaslatot. Jozef Síkela arról beszélt, hogy az európai energetikai piac összeomlott, ezért sürgős intézkedésekre van szükség. Az energiaválságért Oroszországot, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját tette felelőssé. Karl Nehammer osztrák kancellár a hétvégén arról beszélt hogy napirenden lesz az a terv is, amely alapján le kell választani a gázról az áramdíjakat.

A jövő világgazdaságának szükséges infrastruktúra megteremtését sürgette a bledi fórumon az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint véget kell vetni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének. Emellett meg kell reformálni a villamosenergia-piacot. Szerinte Brüsszelnek támogatnia kell azokat a demokráciákat, amelyek leginkább ki vannak téve a külföldi fenyegetéseknek, és erős alapokat kell építeni a hasonló gondolkodásúakkal a holnap gazdaságának. Itt nemcsak Ukrajnát, hanem a Nyugat-Balkánt is említette. Egy olyan gazdasági modell megtalálásáról is szólt, amely nem hasonlít az Oroszország és Kína által követett modellekhez.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó országok hazai összterméke a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest - derül ki a párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatokból. Magyarország gazdasági növekedése 2,1 százalékról 1,1 százalékra lassult. Az OECD-országok GDP-je a második negyedévben 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami lassulás az első negyedévi éves bázisú, 4,4 százalékos bővüléshez képest.

Októbertől igényelhetik a rezsitámogatást a rászorulók, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén támogatja az erről szóló előterjesztést - mondta a főpolgármester. Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az intézkedés 150 ezer háztartást érint majd és több mint egymilliárd forintos költséget jelent a fővárosnak.

Rendkívüli vizsgálatot kért a horvát gazdasági miniszter az INA-nál, miután a hétvégén mások mellett a cég egyik igazgatóját is letartóztatták gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt. Az INA nem sokkal később az összes meglévő gázértékesítési szerződés felülvizsgálatát ígérte. A Mol csoport, amely a cégben valamivel több mint 49 százalékos részesedéssel és irányítási joggal rendelkezik - úgy reagált: elítélik az igazgató és partnerei tettét és a szerdára összehívott rendkívüli felügyelő bizottsági ülésen pedig vizsgálat elindítását javasolják. Szombaton öt embert tartóztattak le, köztük Damir Skugort, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatóját. A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon.

Újabb négymilliárd euró hitelt kér a német beruházási banktól az Uniper, az ország legnagyobb gázimportőre. A cég már teljesen kimerítette a rendelkezésére álló 9 milliárd eurós hitelkeretét. A német állam a múlt hónapban adott támogatást a pénzügyileg megrendült cég többségi tulajdonosának, a finn Fortumnak. A megállapodás értelmében Berlin tőkeemeléssel 30 százalékos részesedést szerez a cégben, amely az orosz gáz legnagyobb német importőre.

Szeptember elejétől már elérhető lehet az omikron ellen fejlesztett oltás Németországban. A Der Spiegel a szövetségi egészségügyi minisztérium adatai alapján azt közölte: a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból szeptember 5-től két hét alatt nagyjából tízmillió adag érkezik, a Moderna-féle vakcinából egy 2,3 millió adagból álló szállítmányt várnak. Az Európai Bizottság szeptember 1-jén vagy 2-án adhatja ki a forgalmazási engedélyt az omikron BA.1 nevű vírusváltozat ellen kifejlesztett vakcinákra.

A lengyel elnök szerint az Európai Bizottság megszegte a lengyel helyreállítási tervre vonatkozó megállapodást. Andrzej Duda egy kereskedelmi csatornának azt mondta, hogy a testület politikai ügyként kezeli a témát. Vasárnapi sajtóértesülések szerint 4 európai bírószervezet panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz amiatt, hogy a bizottság jóváhagyta a lengyel helyreállítási tervet. A panasz szerint a mérföldkövek a jogállamisági tekintetben nem elegendőek, és nem biztosítják a bírósági rendszer védelmét.

Ukrán ellentámadás indult Herszon környékén. Az offenzíva célja a 300 ezer körüli lakosú kikötőváros visszafoglalása. A Sky News beszámolója szerint az ukrán hadsereg áttörte az első orosz védelmi vonalakat az ország déli részén található város környékén. Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy ez a hónapok óta tervezett, egymillió fős hadsereggel kivitelezett nagy ukrán ellentámadás kezdete, vagy csak egy kisebb előrenyomulás.

Műszaki hiba matt péntekre halasztotta holdrakétája indítását a NASA. A mára tervezett kilövés előbb üzemanyagszivárgás miatt szakadt meg. A probléma már a tavaszi teszten is jelentkezett. A szivárgás mellett kommunikációs problémák is jelentkeztek, emiatt az űrügynökség lefújta az Artemis I indítását. Ez lesz az Artemis-program első repülése, amelyben a Holdat megkerülő misszióval 6 héten át tesztelik a technológiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×