eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megnyílt a humanitárius folyosó Mariupolban, menekül a lakosság - a nap hírei

Bombariadó miatt visszafordítottak a magyar légtérből egy Moszkvába tartó szerb repülőgépet a Magyar Honvédségi Gripenjei. Levélben köszöntötte a Kárpát-medencei illetve a külhoni magyar közösségeket a nemzeti ünnep előestéjén Orbán Viktor miniszterelnök.

Megnyílt a humanitárius folyosó a Donyeck megyei Mariupolból, így a civil lakosság elhagyhatja az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost Bergyanszk-Zaporizzsja irányába. A hírt a település polgármestere is megerősítette, miután az orosz erők beszüntették a humanitárius folyosó blokádját. Zaporizzsja városában elsősegélynyújtás és szállás is várja menekülteket. Mariupol polgármestere ugyanakkor figyelmeztette a menekülőket arra, hogy a város vezetése továbbra sem tudja szavatolni az útvonal biztonságát.

Ismét civilek haltak meg az ukrán–orosz háborúban, miután a hajnali órákban lövedék csapódott egy kijevi lakóépületbe, ahol legalább két ember meghalt, heten pedig megsebesültek - jelentette az ukrán televízió a belügyminisztériumra hivatkozva. A támadás a város északi részén lévő Obolony kerületet érte. A kilencemeletes épületből mintegy 70 embert menekítettek ki, a tüzet aztán sikerült eloltani. A kelet-ukrajnai Donyeck városságában több halálos áldozata is lehet egy ottani rakétatámadásnak. Az, hogy ki és honnan lőtte ki a rakétát, nem világos a CNN szerint. Donyeck az oroszok által támogatott szakadár erők kezén van, és az úgynevezett Donyecki Népköztársaság központja. A terület vezetője az orosz médiának azt nyilatkozta, hogy húsz ember halhatott meg. A Donyecki Népköztársaság álláspontja szerint ukrán támadás érte a várost. Az észak-ukrajnai Csernyihiv városában földalatti gáztároló rongálódott meg az ottani orosz légicsapások miatt, melyek következtében a város nagy része fűtés nélkül maradt.

Egy napra felfüggesztették az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokat. Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, Mihajlo Podoljak - aki az ukrán tárgyalódelegáció tagja is - úgy fogalmazott, hogy "technikai szünetet" tartanak. Podoljak ezt megelőzően egy videóüzenetben azt hangoztatta, hogy az ukránok változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követelik Ukrajnából.

Nagy teljesítményű generátorokat ad Ukrajnának a brit kormány. A Downing Street ötszáz darab mobil áramtermelő egységet szállít Ukrajnába, melyek segítségével hozzávetőleg 20 ezer lakást tudnak ellátni elektromos energiával, de az elsődleges cél az orosz támadások miatt áramellátás nélkül maradt kórházak, menedékhelyek és víztisztító művek ellátásának biztosítása.

Közben újabb külföldi cégek jelentették be, hogy felfüggesztik tevékenyégüket vagy kivonulnak az orosz piacról, az Ukrajna elleni orosz háború miatti tiltakozás jeleként. Az egyik legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank megszünteti oroszországi jelenlétét, a Commerzbank pedig korlátozza tevékenységét. A Reuters hírügynökség pedig úgy tudja, hogy az Európai Unió hamarosan újabb szankciókat hozhat a Rosznyeft, a Gazprom és a Transznyeft orosz olajvállalatok ellen, ez elsősorban az új európai befektetések blokkolását jelentheti. Ugyanakkor az orosz olaj vásárlását továbbra sem tiltanák.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 4006 ember, köztük 1239 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A közlemény szerint a legtöbben információt kértek, és egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 12 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit egy szerb utasszállító gép miatt. Az Airbus Belgrádból Moszkvába tartott, és a riasztás szerint bomba lehetett a fedélzetén. Az Airbust a magyar-szlovák határnál visszafordították, és a magyar Gripenek kikísérték a légtérből. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a magyar vadászgépek addig maradtak a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban.

Levélben köszöntötte a Kárpát-medencei illetve a külhoni magyar közösségeket a nemzeti ünnep előestéjén Orbán Viktor miniszterelnök. Azt írta: a magyarok békét akarnak az őket körülvevő szűkebb és tágabb világban, az önrendelkezés szabadságát saját életünk alakításához és egyetértést nemzeti ügyeikben, hogy a velük élő népekkel közösen biztos jövőt építhessenek magunknak a Kárpát-medencében. Hozzátette: 1848 hőseihez igazodva a magyarok olyan világot akarnak, amelyben békében és biztonságban élve nemcsak szabadok, de szabad magyarok is lehetnek.

Magyarország 1990-ben visszanyert szabadsága biztosította az alkotómunka szabadságát – mondta az államfő a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán az Országházban. Áder János azt hangsúlyozta, hogy az ország szabadsága a kitünetetettek munkája révén nemcsak megerősödött, de meg is sokszorozódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×