eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Rendőrök helyszínelnek egy társasház előtt a főváros XIII. kerületében, a Váci úton 2022. január 12-én hajnalban. Az épület egyik harmadik emeleti erkélyének korlátja kiszakadt, egy nő a járdára zuhant és a helyszínen meghalt.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Szakértőt vonhat be a rendőrség a Váci úti tragédia vizsgálatába

Foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt is indulhat nyomozás a leszakadt erkélykorlát miatt akár a közös képviselő ellen – mondta érdeklődésünkre egy ügyvéd.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, kiszakadt egy Váci úti társasház erkélyének korlátja szerda hajnalban, egy nő emiatt a járdára zuhant és meghalt.

A jelenlegi adatok szerint idegenkezűség, tehát bűncselekmény gyanúja nem merült fel, így a BRFK közigazgatási eljárásban vizsgálja a baleset körülményeit.

Büntetőjogi szempontból szakmai szabályszegésből fakadóan a foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja merül fel – mondta érdeklődésünkre Bátki Pál ügyvéd.

„A társasházkezelés egy ilyen szakma, aminek megvannak a szabályai, hogy hogyan kell egy épületet karbantartani, milyen időközönként, milyen mélységgel. Ezt büntetőeljárásban mindig szakértő vizsgálja, annak az adott foglalkozásnak a szakértője” – fejtette ki.

Hozzátette azt is, hogy a szakmai szabályszegés gondatlanságból történik.

Ha fennáll a gondatlanság, akkor felel a halálos eredményért is, ez a logikája bűncselekménynek.

Az InfoRádió úgy tudja, a rendőrség vizsgálata arra is kiterjed, hogy a ház homlokzatának, amelynek az erkély is része, a felújításával vagy a felújítás elmulasztásával kapcsolatban vétkes-e valaki. Ha igen, akkor minősülhet át egy ilyen közigazgatási eljárás bűncselekmény nyomozásává. Az ügyvéd biztos abban, hogy már a közigazgatási vizsgálat során is bevon szakértőt a rendőrség.

Megerősítette azt is, hogy ha bűncselekménnyé is minősítik át, akkor is valószínűleg az elején még ismeretlen tettes ellen indulhat meg az eljárás, mivel be kell azonosítania a rendőrségnek, hogy ki az, akinek a felelőssége miatt a tragédia bekövetkezett.

A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnek a büntetési tétele, amennyiben az gondatlanságból halált okoz, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez megegyezik a gondatlan emberölésre vonatkozó büntetési tétellel – tette hozzá Bátki Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×