eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pxhere

Megszólalt a kormány az óraátállításról

Az EU döntött a törlésről, a képviselőknek egyeztetniük kellene a kérdésben, de nem történik semmi, így a magyar kormány is vár.

Az InfoRádió az óraátállítás jövőjével kapcsolatban érdeklődött a Kormányinfón - annak kapcsán is, hogy e hétvégén az utolsó óraátállítások egyikeként megint egy órával kevesebbet alhatunk, ahogy azt már tavaszról tavaszra megszokhattuk.

Ismert, az Európai Parlament 2019-ben megszavazta az óraátállítás eltörlését, 2021-ig adva határidőt a tagállamoknak arra, hogy a nyári vagy a téli időzónához csatlakozzanak. A kezdeményezés mozgatórugója alapvetően az volt, hogy ma már a gazdasági haszna alulmúlja az élettani kárát.

Az Európai Bizottság mindazonáltal egyeztetésre kérte a képviselőket abban az ügyben, hogy a lecövekelést ne egy kusza helyzet kövesse - ismert, míg Magyarország több kormányzati megnyilvánulás alapján inkább a nyári, az északi szomszéd Szlovákia a téli időszámítást preferálhatja, miközben gyakorlatilag ugyanakkor sötétedik és világosodik a két országban.

Gulyás Gergely a kormány e tárgyú egyeztetési feladatait firtató kérdésre válaszolva most azt mondta, "felettünk áll" a kérdés, "európai uniós döntés szükséges".

"Magyarország nyitott arra, hogy ha a többség úgy gondolja és konszenzus van ebben, az óraátállítást töröljük, de egyedül ezt Magyarország nem tudja megtenni"

- fogalmazott.

Szombat este lefekvéskor az órákat egy órával előrébb kell állítani, egy órával kevesebbet alhatunk.

Gazdasági és az alvásra gyakorolt, hatása egyaránt van.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×