eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: úgy fordítottunk az EU-ban 0-1-ről, mint a válogatott Izland ellen

Szombatra új bejelentéscsomaggal készül a miniszterelnök a gazdasági talpraállítással kapcsolatban - mondta a Kossuth rádióban adott pénteki interjújában, és részleteket is közölt a koronavírus elleni oltás rendjével kapcsolatban is.

Hosszabb interjút adott Orbán Viktor kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban. (A teljes interjú ITT hallgatható meg.)

A miniszterelnök elsőként az uniós 7 éves költségvetés és a helyreállítási alap brüsszeli elfogadásáról beszélt, szerinte

0-1-ről úgy fordított 2-1-re a magyar kormány, mint a válogatott Izland ellen

- utalt a magyar labdarúgó-válogatott Eb-re jutásának körülményeire.

Mint felidézte, mélyebb összefüggésű a vita Magyarország és néhány más állam, valamint az EU vezetése között: a magyar kormány véleménye az, hogy az uniót az Európai Tanácsnak, nem pedig az Európai Parlamentnek kell vezetnie. Ismert, utóbbi illesztette hozzá a jogállamisági eljárást az uniós pénzek kifizetéséhez feltételként, miközben az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács a nyáron nem kötötte jogállamisági feltételekhez a pénzkifizetést. Hozzátette, a magyar kormány véleményét osztja Lengyelország, "és most már Szlovénia is hallatja a hangját".

"Nem szeretném, ha a nyugati országok azt éreznék, hogy fölöttük arattunk győzelmet" - fogalmazott még az üggyel kapcsolatban Orbán Viktor.

Úgy látja, fontos tisztázni, mi Európa és mi az Európai Unió.

"Brüsszel nem központja az Európai Uniónak, egy egyeztető fórum helyszíne; az unió Párizsban, Rómában, Bukarestben, a nemzeti fővárosokban van" - szögezte le. Brüsszelben szerinte "egy hálózat központja" van,

"itt jönnek a képbe Soros Györgyék".

Az ő harcuk "az unión kívül is megfigyelhető", "politikai és gazdasági szervezeteket próbálnak hatalomba juttatni, ez a globalizmus új fejezete" - ecsetelte Orbán Viktor.

Szerinte ha ő nem száll szembe Soros Györggyel, "akkor senki", és a továbbiakban is közzé fog tenni "szamizdat írásokat" az ügyben, de még gondolkodni fog, "hogyan menjünk tovább".

"Az mégsem járja, hogy van egy ember, ráadásul hazánk fia, és ott próbál ártani Magyarországnak, ahol tud, ezt komolyan kell venni" - folytatta.

Beszélt az interjúban a gender oktatásáról-kutatásáról is.

"Számolnunk kell azzal, hogy bár most néhány kérdésben sikerült jó, atombiztos megállapodásokat kötni az állam- és kormányfőkkel, több kérdésben véleménykülönbség maradt fenn, Nyugat-Európa márpedig nem toleráns. A genderkutatásról normális ember nem is tudja, hogy micsoda", miközben a nyugati világ úgy csinál, mintha ez központi kérdés lenne. "Nem a gender-, hanem a toleranciaproblémáját látom ebbe bele."

Járványügy

Szombatra Orbán Viktor - mint elmondta - bejelentéseket ígér a koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági talpra állítással kapcsolatban.

A járvánnyal összefüggésben továbbá kifejtette, az operatív törzs üléséről érkezve azt tudja mondani, "nincsenek felszabadító erejű, jó hírei".

Jól felkészültek a nyáron szerinte, lefolytatták a nemzeti konzultációt, az egészségügy készen állt a kihívásra, de "a fáradtság most a legnagyobb ellenfél", mégis "le a kalappal az ápolók, egészségügyi személyzet előtt".

Síelést továbbra se tervezzen senki, a határokat a kormány nem tervezi megnyitni.

Bejelentette,

december 27-28-án bekövetkeznek az első vakcinaoltások, 35 ezer ember számára elégséges oltásmennyiség érkezik a megyei kórházakba, elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba.

Az oltás még az egészségügyben sem lesz önkéntes.

Kiemelte, a regisztrációnak lesz jelentősége a tömeges oltás időszakában, ezért mindenkit kért arra, hogy regisztráljon.

Az oltópontokról azt mondta,

készen áll az egészségügy arra, hogy bárki, aki akarja, egy hét alatt be legyen oltva.

"A vakcina hiányzik" - tette hozzá.

"Idén kis karácsony lesz" - közölte még a miniszterelnök, vagyis nem lehet idén sokan összejönni, "ha úgy karácsonyozunk, ahogy szoktunk, ártunk azoknak, akit szeretünk. Talán húsvétkor vagy a következő karácsonykor lesz alkalom ünnepelni."

Elmondta, december 21-én kormányülés lesz, örülne annak, ha legalább december 24-én valamilyen lazítás lesz, de ezzel kapcsolatban még nem dőlt el semmi.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×