eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Müller Cecília: Orbán Viktor fogja bejelenteni, hogy milyen szabályok érvényesek karácsonykor

Az országos tisztifőorvosról az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is kiderült, mi miatt nem vett részt az előző napok hasonló eseményein, részletes ismertetőt adott a védőoltásokról, és azt is kérte: az emberek bízzanak a vakcinában!

Újra 200 közelében jár az egy nap alatt elhunytak száma Magyarországon, és rövidesen átlépheti a 200 ezres határt az aktív fertőzöttek száma is - derül ki az Infostarton is közölt hivatalos adatokból.

Ezekre reagálva az operatív törzs pénteken is összeült - Orbán Viktor társaságában -, délelőttre pedig meghirdette szokásos online tájékoztatóját.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, hogy

238 maszkos szabálysértőt találtak az elmúlt huszonnégy órában,

a számuk a maszkszabály szigorítása óta már 14 ezer.

286 olyan emberrel szemben is intézkedtek, akik vétettek a kijárási tilalom ellen, és 9 ember helytelen módon csoportosult csütörtökön.

5795 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon - mondta még Gál Kristóf.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt napokban

oltásügyi szervezési feladatok miatt

volt távol. Tájékoztatóját a már ismert járványszámokkal kezdte.

"Látjuk a mai adatokat, amelyek fluktuálnak, mindig van valamennyi hullámzás, mert a hétvégén kevesebben fordulnak orvoshoz" - jegyezte meg.

Úgy látja, nem csökken jelentősen a kórházban lévők száma, ami "arra int minket, hogy óvatosnak kell lennünk", még karácsonykor is, amikor zsúfolt helyekre vagy ünnepelni mennénk.

"Nem javaslom azt, hogy nagy létszámban különböző háztartásokból összegyűljünk. A pontos intézkedéseket december 21-én Orbán Viktor fogja bejelenteni" - jelezte Müller Cecília.

Elmondta, elhunyt egy 19 éves fiatal az elmúlt napon, akinek

előzőleg agytályogja volt, ez bakteriális, gombás eredetű gyulladásos folyamat eredményeként jelentkezett nála, és "élettel összeegyeztethetetlenné vált" az állapota.

Megköszönte, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra, és azoknak is megköszönte, akik papír alapon válaszolnak pozitívan.

A védőoltásokról

A védőoltásokkal kapcsolatban általánosságban elmondta,

12 különböző betegség ellen oltanak ma Magyarországon.

"Az oltóanyagban a vírus elölt állapotban van jelen, mégis kiváltja a szervezetből az immunválaszt, hogy amikor a vírus később megérkezik, a memóriasejtek már működésben legyenek" - ecsetelte.

Felidézte a gyermekbénulás időszakát, amely betegség gyötrelmei és tragédiái védőoltás hatására tűntek el, nem azért, mert az azokat okozó vírus nincs jelen.

Beszélt a vakcinatípusokról, a vektorvakcináról, a fehérje és a nukleinsav (mRNS, DNS) alapú vakcinákról, utóbbiak úgy működnek, hogy megtermeltetik a szervezettel azt az anyagot, amely válaszolni fog az érkező vírusnak később.

Megerősítette a kormányfő által reggel elmondottakat, melyek szerint

a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az oltás a Pfizer vakcinájával, amelyet -70 fok alatti hőmérsékleten kell tárolni.

"Ezt a védőoltást kétszer kell beadni, amennyi vakcina érkezik, annak a számnak a felét tudjuk beadni, három héttel később ugyanazok az érintettek kapják az oltások másik felét" - mondta. "Kérem, hogy bízzanak a vakcinában, várjuk, a két ünnep között érkezik" - tette hozzá, elmondva még, hogy a 35 ezer oltás után jön majd a többi.

Kérdések - válaszok

- Mi a helyzet a mosonmagyaróvári Karolina-kórházban?

- Több dolgozó áldozattá vált annak ellenére, hogy használta a védőfelszerelést. Az is igaz, hogy nem feltétlenül a kórházban fertőződtek meg a dolgozók. Úgy döntöttem, hogy amíg nem gyógyulnak meg a kollégák, átmenetileg a győri Petz Aladár-kórház látja el az érkező új betegeket, akik Mosonmagyaróváron vannak, maradnak ott, biztonságban vannak.

A hétvégén nem tájékoztat az operatív törzs.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×