eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: a tudósok mereven elleneznek mindenfajta enyhítést

Ha csak rajta múlna, nem csatlakozna Magyarország a közös EU-s hitelfelvételhez, ez ugyanis nem érdek, csak szolidaritási kérdés - fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

Terjedelmes interjút adott a Kossuth rádiónak péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök.

Itt hallgathatja meg.

A kormányfő elsőként az EU-s költségvetési és Next Generation hitelprogram vétójáról beszélt, amelyből német "ajánlatra" akár ki is hátrálhat Lengyelország (frissítés: később pontosította a lengyel álláspontot Piotr Müller lengyel kormányszóvivő).

Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy a pénzügyi csomagban (Next Generation) lehet megegyezés, de a hozzá kapcsolt politikai törekvésekben nem.

"A politikai vitákat eredményező rendeletet, amit jogállamisági eljárásnak nevezünk, vitassuk meg később.

Sem Lengyelország, sem Magyarország nem fogad el olyan megoldást, amit a másik ország nem fogad el"

- szögezte le, vagyis a két ország szerinte együtt fog mozogni.

"Szamárságnak" nevezte, amit Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető azon véleményét, amely szerint össze lehet kötni a jogállamisági eljárást bármilyen olyan kérdéssel, amiben korábban már megállapodás született, de "mi nem vagyunk hülyék (...), látjuk, hogy mire megy ki a játék, arra, hogy a migrációval kapcsolatos lengyel és magyar álláspontot le lehessen verni, ez a szíve közepe".

Nem szeretné azt látni, hogy semmivé váljon az elmúlt öt év küzdelme ezzel kapcsolatban. "Ismerem őket elég jól, ott ülök köztük tíz éve" - tette hozzá.

Fantáziája "neki is van" azzal kapcsolatban, hogy a Szájer Józseffel kapcsolatos történések részei a nyomásgyakorlásnak, ám ő nem lát összefüggést a két dolog között.

Orbán Viktor szerint egyébként nem történne baj abból, ha nem lépne életbe az EU-s költségvetés január 1-jével, mert "vannak erre jogi megoldások".

A közös hitel felvételében pedig, ha csak rajta múlna a döntés, ő nem is csatlakozna hozzá,

hisz nem akar helyt állni mások bajba kerüléséért.

"Ez nem érdekünk, csak egy szolidaritási gesztus" - mondta.

Hogy lesz-e a kérdéskörben megegyezés december 10-én, arról azt mondta, "mindenki ismételgeti az álláspontját", de Magyarország álláspontja világos: "politikai kérdéseket nem lehet összekötni gazdasági kérdésekkel".

A "Soros György által megfogalmazott migrációs tervről" úgy vélekedett, a biológiai és matematikai szabályok szerint sem helyes migránsok szervezett betelepítése Európába, hisz ha szavazati jogot kapnak, azokat a pártokat fogják támogatni, akik behozták őket.

"Arról nem hallok semmit, hogy 10-20-30 évben milyen lesz a migránsok aránya egy-egy országban. (...) A magyar baloldal is azon töri a fejét, hogy a Soros-tervet is végrehajtsák. Mi ellenállunk, mert magyarok vagyunk és keresztények" - tette hozzá; "a baloldal nyer, de az ország veszít" ezzel.

Ezt követően tért rá a vakcina témájára.

"Ellentmondó híreink vannak arról, hogy mi lesz, az biztos, hogy most kaptunk egy nagy pofont mint Európai Unió. Londonból érkezett, de akkora volt, hogy még in is érzem"

- utalt arra, hogy a Pfizer által gyártott vakcinát a britek először Amerikának és maguknak biztosítják, nem az EU-nak.

Úgy látja, a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, a vakcinabeszerzésben tehát nem akadályozhat meg egy országot sem egy másik állam, sem gyógyszercégek.

Hogy gyors és megbízható vakcina minél hamarabb bevezetésre kerülhessen, megnyitják a Vakcinainfó portált, ahol lehet regisztrálni, de azt leszögezte, nem a regisztráció sorrendjében lesz az oltás beadása.

"Azért kell regisztrálni, hogy tudjuk, az önkéntes vakcinára mekkora lesz a kereslet" - tisztázta.

Először az egészségügyi dolgozók és a súlyos állapotban lévők kapnak majd vakcinát, de közben intenzív tárgyalások zajlanak Kínával, Oroszországgal, Izraellel is Brüsszellel is.

A karácsonyi korlátozással kapcsolatban csak szűkszavúan nyilatkozott, hétfőn hozzák meg a döntést, a tudósok "mereven elleneznek mindenfajta enyhítést".

Felidézte a "nemzeti összetartozás napjához", a december 5-ei, határon túli magyarokat érintő népszavazás évfordulójához képest, hogy annak kárait, amikor nem kaptak állampolgárságot és választójogot sem, 2010-ben kiküszöbölték a kétharmados, állampolgársági törvénnyel, ennek kapcsán arra szólította a romániai magyarságot, a hétvégén menjenek el választani, és adják le voksukat az RMDSZ jelöltjeire.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×