INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

balaton fejlesztési tanács

balaton

hajózás

horgászat

figyelmeztetés

koronavírus

A szokottnál is nagyobb kockázatokat rejt jelenleg a Balaton

A szokottnál is nagyobb kockázatokat rejt jelenleg a Balaton

InfoRádió

Nem javasolja a balatoni hajózást, csónakból horgászást idén ősszel a Balaton Fejlesztési Tanács. A szervezet közbiztonsági testülete arra hívja fel a figyelmet, hogy a bevezetett intézkedések a tavaszinál is szigorúbbak a sport és szabadidős tevékenységek esetében, ráadásul a járvány miatt csökkent a tavon a mentési kapacitás.

Az idei ajánlások alapja ugyanaz, mint minden évben, miszerint az őszi–téli időszakban fokozott veszélyeket rejt a víz, a vízfelületen való tartózkodás, a hajózás, horgászás és csónakázás – fogalmazott az InfoRádiónak Jamrik Péter, a tanács közbiztonsági testületének elnöke –, azonban a Covid-helyzet miatt mindez nagyobb hangsúlyt kap. Tudniillik, két olyan szervezet van, ami felel, illetve sokat tesz annak érdekében, hogy a vízen tartózkodók biztonságban legyenek: a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, valamint a Balatoni Vízirendészet, amelyeknek a munkáját sportegyesületek segítik, azonban, miután a csoportos sporttevékenységet a szigorú intézkedések tiltják, jelenleg rájuk nem lehet számítani, ami bizonyos fokú kapacitáscsökkenést jelent.

Az általános érvényű tanácsok, amelyekre minden ősszel felhívja a Balaton Fejlesztési Tanács a figyelmet, mintegy megerősítve is azokat:

  • Mindenki legyen nagyon körültekintő, és figyeljen az időjárás-jelentésre!
  • Legyenek megfelelő kommunikációs eszközök, feltöltve, vízhatlan tokban, valamint
  • a mentőeszközök jó állapotban legyenek, amennyiben mégis kimennek a vízre!

Jamrik Péter szerint a jelenlegi helyzetben a megszokottnál is érdemes óvatosabbnak lenni, illetve adott esetben „föladni azt a szenvedélyt és kikapcsolódási lehetőséget, hogy a vízen tartózkodjanak”. Mivel a viharjelző jelenleg áll, különösen fontos, hogy mielőtt bárki nekivágna a Balatonnak, bizonyosodjon meg arról, hogy az időjárás nem tartogat-e meglepetéseket. Ugyanakkor a szervezetnek nem szándéka eltiltani bárkit is a víztől, legfeljebb meggyőzni az azt használó, a tó szempontjából nagyon fontos réteget, hogy a mostani időszakot „áldozza be” és lehetőleg nagy-nagy óvatossággal legyen.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

A szokottnál is nagyobb kockázatokat rejt jelenleg a Balaton
 
Senki se tudja, szabad-e teljesítménytúrázni
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018