INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

köznevelés

maruzsa zoltán

emmi

védekezés

koronavírus

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a kinevezését követően a Sándor-palotában 2019. szeptember 4-én.

Maruzsa Zoltán a védekezésről: az történt, amit sejtettünk és reméltünk

Sikeres a védekezés a köznevelési intézményekben, a meghozott óvintézkedéseknek és a gyors, határozott tanügyi döntéseknek köszönhetően alacsony volt a fertőzések száma szeptemberben – mondta az InfoRádiónak Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint a tanévkezdéskor megfigyelt esetszám-emelkedés szeptember végére megállt, illetve csökkenésbe fordult. Vagyis – az Emmi ajánlásával – az intézmények részéről, még augusztusban kidolgozott metódusok, preventív intézkedések sikeresen tartják távol az iskolák döntő többségétől a fertőzést. Mindez összefüggésben állhat azzal a trenddel is, hogy a járvány nem a fiatal korosztályok irányába terjed – tette hozzá a köznevelésért felelős államtitkár, megerősítve az országos tisztifőorvos szavait, miszerint a 14 éven aluli fertőzöttek aránya a napi esetszámokban 4–5 százalék környékére süllyedt az elmúlt időszakban. Vagyis

nem az óvódás és általános iskolás korosztály az érintett, ami elsősorban a sikeres védekezésre vezethető vissza.

Kiemelte, a járványügyi helyzetben, mint az mára már köztudott, pontos számokról csak nagy–nagy óvatossággal lehet nyilatkozni, különösen több hónap távlatában, de jelenleg a várakozásoknak megfelelően alakult az elmúlt bő egy hónap, és az intézményeknek csak egy viszonylag kis százalékában jelentek meg egyedileg fertőzések, döntő többségükben viszont sikerült ennek a megakadályozása. Konkrét adatokra fordítva, a szerdai napon országosan 25 óvodában volt rendkívüli szünet, ami a 2947 intézménynek a 0,84 százaléka, illetve 88 iskola esetében működtek tantermen kívüli digitális rendben egyes osztályok, ami alatta marad a 3 százaléknak. Az történt, amit sejtettünk–reméltünk – fogalmazott Maruzsa Zoltán –, megerősítendő azt, hogy

a jelenlegi védekezési metódus, legalábbis a köznevelés vonatkozásában, folytatható.

(A csütörtöki adatokban sincs nagyságrendi változás: 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el az operatív törzs rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 6 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet.)

A védekezéshez szükséges eszközökkel kapcsolatban megjegyezte, október elsejétől új elem a hőmérsékletmérés bevezetése, amihez 41 ezer kézi hőmérőt biztosítottak valamennyi köznevelési intézmény számára, ahogyan tanévkezdéskor fertőtlenítőszereket is – nagyjából egy hónapra elegendőt –, és a napokban zajlik az októberi mennyiség kiszállítása a fenntartókon keresztül. Miután hatalmas mennyiségről van szó, az eszközök a biztonságos ellátásért központilag vannak biztosítva, hiszen, mint hangsúlyozta, mindenki érdeke, hogy az oktatás, a köznevelés rendszere működőképes maradjon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Sikeres védekezés – Maruzsa Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018