eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kásler Miklós továbbra is hagyományos tanévkezdésre számít - a nap hírei

A felújítások évének nevezte a tanévet az emberi erőforrások minisztere, aki továbbra is hagyományos tanévkezdésre számít. Újabb 292 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon, nincs újabb elhunyt. Ismét több tízezer tüntető követelte Minszkben a fehérorosz elnök lemondását. A nap legfontosabb hírei augusztus 30-án.

Az új építések és a jelentős felújítások évének nevezte a szeptember elsejétől kezdődő tanévet az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Tanévnyitón. Kásler Miklós a kecskeméti eseményen azt hangsúlyozta: csaknem 100 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban uniós támogatással, amelyet a kormány további 10 milliárd forinttal támogat. Előzőleg a Kossuth Rádióban Kásler Miklós megismételte: az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat, de a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni. Véleménye szerint rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések.

A megnövekedett egyéni felelősségről és az alapvető szabályok betartásáról beszélt a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a távirati irodának azt hangsúlyozta: egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az elhunytak száma szinte változatlan. A tisztifőorvos az alacsony halálozási arányt azzal magyarázta, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe. Hangsúlyozta: a megbetegedések száma az egész világon emelkedik, ez a járvány második hullámának ideje.

Újabb 292 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon. Az elhunytak száma változatlanul 614, az aktív fertőzötteké 1588-ra nőtt. A járvány kezdete óta 5961 embernél igazolták a fertőzést. 3759-en már meggyógyultak. A kormányzati portál adatai szerint 90 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. Szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei.

Három újabb érintett kormánypárti politikus, Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, valamint Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője második koronavírus tesztje is negatív lett. Előzőleg Varga Judit, Orbán Balázs, valamint Kovács Zoltán és Gulyás Gergely második tesztje is negatív eredményt hozott. A politikusok azután kerültek házi karanténba, hogy találkoztak Hollik Istvánnal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával, akinél később koronavírus-fertőzést mutatott ki a teszt. Rajta kívül még Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő kapta el a vírust.

Kanász-Nagy Máté lett az LMP új férfi társelnöke a posztot eddig betöltő Kendernay János helyett.A párt tisztújító kongresszusán Schmuck Erzsébetet újraválasztották női társelnöknek. Az elnökségi titkári posztra Ungár Pétert, az LMP országgyűlési képviselőjét választották. Az ELTE-n szociálpolitika szakot végzett Kanász-Nagy Máté, a párt eddigi titkára harminchárom éves, 2010 óta politizál az LMP-ben.

Nem lesznek fekvő és hálókocsik, valamint étkezőkocsik szeptember elsejétől a nemzetközi vonatokon. A MÁV a kormányintézkedésekhez igazodva és a vasutas utazószemélyzet védelme érdekében függeszti fel ezt a szolgáltatást. A háló- és fekvőkocsikat ülőhelyes kocsikkal pótolja a MÁV-Start. A vasúttársaság a fekvő, illetve hálókocsijeggyel rendelkező utasoknak kis csomagot ad kompenzációként.

Módosítja magyarországi menetrendjét a Wizz Air az utazási korlátozások miatt. A légitársaság közleménye szerint szeptember 1. és 6. között először kisebb mértékben csökkenti a kapacitásait a budapesti és debreceni járatokon. Ezután szeptember 7. és 30. között egy nagyobb fokú járatcsökkentés várható, így csak a legkeresettebb úti célok maradnak elérhetők az utasok számára. A változásokról az érintettek a foglalásnál használt e-mail címre automatikus tájékoztatást kapnak.

Fehéroroszországban ismét több tízezer tüntető követelte Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását. Kisebb összecsapások is voltak a demonstrálók és civil ruhás rendvédelmiek között, de a tömeg végül békésen feloszlott. Az eredeti útvonalat megváltoztatva a minszki tiltakozó menet résztvevőinek egy része az elnöki rezidenciához vonult. Az Interfax jelentése szerint gyalogsági harci járműveket irányítottak Minszk központjába, de a rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken.

Az Egyesült Államokban lelőttek egy férfit az oregoni Portlandben, miközben az elnök támogatói és bírálói tüntetéseket tartottak a városban. Az áldozat a hírek szerint a Trump-párti menet tagja volt, de nem közöltek róla részleteket. Közben vasárnapra virradóra a missouri St. Louis városában két rendőrt lőttek meg. Chicagóban pedig öt ember esett lövöldözés áldozatául.

Andalúziában már több mint háromezer embert kellett kitelepíteni az erdőtüzek által érintett falvakból. A lángokat csütörtök óta sikertelenül próbálják megfékezni. A tűz eddig több mint tízezer hektárnyi területet pusztított el a fenyő- és eukaliptusz-erdőkkel borított hegyvidéki területen. Az autonóm andalúz kormány elnöke azt is hangsúlyozta: lakott települést egyelőre nem fenyegetnek közvetlenül a lángok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×