eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több amerikai városban is lövések dördültek a tüntetéseken

St. Louis-ban két rendőrt lőttek meg, több halott is van Chicagóban.

Az oregoni Portlandben vasárnapra virradóra a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom aktivistái összecsaptak a Donald Trump amerikai elnökkel rokonszenvezők városba érkező csoportjával, egy ember holtan maradt az utcán.

A városban, ahol több mint 92 napja tartanak a zavargások, az AP egyik fotósa három lövést hallott, majd azt látta, hogy az azonnal reagáló rendőrök a mentőkkel odasiettek az áldozathoz, aki - az AP munkatársa szerint - fehér férfi volt. A rendőrség közleménye csupán annyit tudatott, hogy ismeretlen tettes ellen megkezdték a nyomozást. Az áldozatról nem közöltek részleteket.

A Fox televízió információi szerint a véres összecsapásra akkor került sor, amikor a Donald Trumpot támogatók konvoja már elhagyta a belvárost.

A Black Lives Matter (BLM) aktivistái vasárnap Ted Wheeler polgármester lakásához vonultak, és azt kiáltozták, hogy addig nem mennek el onnan, amíg a polgármester le nem mond. Nyilvánosságra hozták Wheeler mobiltelefonjának számát is, és arra bíztatták az embereket, hogy hívják fel a politikust és kényszerítsék őt lemondásra.

A missouri St. Louis-ban vasárnapra virradóra két rendőrt lőttek meg intézkedés közben, az egyiküket fejbe lőtték, állapota válságos, a másikat a lábán találták el.

Chicagóban, szintén vasárnapra virradóra, a városban több helyen is lövöldözés tört ki, a rendőrség szóvivőjének vasárnapi közleménye szerint

legalább öt halott van, két rendőr megsebesült.

Donald Trump több Twitter-bejegyzésben is reagált a Portlandban történtekre.

"A Nemzeti Gárda készen áll, akarja és képes rá

(a rendteremtésre). Csak a kormányzó hívása kell" - írta az egyik bejegyzésben. Majd egy másikban hozzátette: "amióta a Nemzeti Gárda két nappal ezelőtt megjelent a wisconsini Kenoshában, a városban nem volt több erőszak". Az elnök kedden Kenoshába utazik.

Trump több olyan mikroblog-bejegyzést is újra-tweetelt, amelyben a zavargások kapcsán Joe Bidennel, a demokraták elnökjelöltjével foglalkoztak. "Joe Biden, Kamala Harris, van valami kommentár? " - olvasható az egyik bejegyzésben.

Trump nyolc közvéleménykutatás eredményét is újra közölte a Twitteren. A PollWatch a Democracy Institute felmérését idézte, mely szerint az elnök támogatottsága 52 százalékos, ez megegyezik a Zogby intézet által a héten kimutatott támogatottsággal, Trump Floridában 47 százalékos támogatottsággal vezet, míg Bident a megkérdezettek 44 százaléka látná szívesen elnökként, és három, illetve négyszázalékos az előnye az elnöknek Minnesotában és New Hampshire államban is. Ugyancsak a Democracy Institute felmérése szerint az emberek 59 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden demenciában szenved.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×