eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szájmaszkot és arcvédő pajzsot visel egy alkalmazott a Charles de Gaulle repülőtéren a francia főváros közelében fekvő Roissyban 2020. május 14-én. A Charles De Gaulle repülőtéren mindenki számára kötelező a szájat és az orrot fedő maszk viselése, valamint a francia légitársaság járataira felszálló utasoknak a hőmérsékletét is ellenőrzik. A francia kormány május 11-től elkezdte a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások fokozatos feloldását.
Nyitókép: Egy alkalmazott a Charles de Gaulle repülőtéren a francia főváros közelében fekvő Roissyban. MTI/EPA/Pool/Ian Langsdon

Szakpszichológus a koronavírus-agresszióról: sajnos így működik az ember

A koronavírus-járvány okozta krízisben elfáradtunk, frusztráltak lettünk, ez pedig agressziót szül – mondta Goschi Gabriella. A klinikai szakpszichológus megoldást is kínál, hogy legyünk úrrá ezen a helyzeten, és ne fajuljanak el viták csupán amiatt, hogy az egyik ember visel maszkot, a másik pedig nem.

Folyamatosan növekszik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, a környező államokban pedig kifejezetten súlyos a járványhelyzet, a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat azonban itthon és világszerte is egyre kevesebben tartják be. Gyakoribbá vált a szóbeli, sőt a tettleges erőszak azok között, akik nem ugyanazt gondolják a fertőzésveszélyről. Sokan tagadják a valóságot, azt állítva, hogy nincs is járvány, és még tüntetést is szerveznek ennek a nézetnek a népszerűsítésére.

Egy krízishelyzet után mindig van oldódási fázis. A krízis összerántja, szabályozza és fókuszáltabbá teszi az embereket, hiszen mindig az élet védelme a legfontosabb, minden más a háttérbe szorul. De amikor a válság első hulláma véget ér, és mindenki fellélegezhet, és örülhet a nagyobb szabadságnak, akkor már különbözők a viselkedésfajták – mondta a jelenségről Goschi Gabriella klinikai szakpszichológus.

"Most ennek az átmeneti időszakát éljük meg, amikor vannak nagyobb felelősségtudattal rendelkező emberek, akik már most elővigyázatosabbak, és vannak, akik még kevésbé érzik kritikusnak a helyzetet. Ők kvázi fegyelmezetlenebbül viselkednek, de én inkább azt mondom, hogy

az átmeneti szakaszban mindenki másképp értelmezi a helyzet súlyosságát.

Az egyéni viselkedések és a személyiségbeli különbségek látszódnak ilyenkor" – magyarázta a szakember.

A jelenlegi helyzetben lélektani szempontból épp az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy a olyan válságban vagyunk, amelynek sem a végét, sem a megoldását nem látjuk, és ettől kilátástalannak tűnik az egész. Ilyenkor minden eddigi megoldási módunk csődöt mond, és attól kritikus a helyzet, mert új megoldásokra kell rátalálni, máshol kell új kapaszkodót találni.

A megoldásra azonban nem egyszerű rálelni, emiatt a vírus mellett terjed a türelmetlenség is, gyakori a szóbeli agresszió is, a maszkos ember azért rivall rá a másikra, mert az nem hordja a védőeszközt, míg a maszk nélküli pedig a maszkos embertársának "szól be".

"A krízisben elfáradunk, sokszor kiégünk, tehetetlenné válunk, és

ez frusztrációt okoz, az pedig elsősorban agressziót szül. Sajnos így működik az ember,

de ezzel egyénileg és társadalmilag is dolgunk van. Emberként ezt kell feldolgoznunk, hogy ne bántsunk senkit, miközben elfáradtunk, hiszünk is meg nem is" – mondta Goschi Gabriella.

A pszichológus arra emlékeztetett, hogy attól még, hogy a másikat bántom, nem lesz jobb a helyzet. A koronavírus-járvány első hullámának az volt a fontos tapasztalata, hogy a nagy bajban összefogás és tolerancia született. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy erre nemcsak akkor van szükség, amikor ég a ház, hanem a hétköznapi életben is.

"Fáradtak vagyunk, frusztráltak, de ne a másikat bántsuk ezekben a nehéz élethelyzetekben. Nem az a kérdés, hogy kin van maszk, vagy kin nincs, hanem az, hogy hogyan állunk a másikhoz, hogyan fogadjuk el a döntését" – mondta, és hozzátette, szóvá tehetjük, ha valaki nem követi a szabályokat, csak nem mindegy, hogyan tesszük. El lehet ismerni a bizonytalanságát, tudatni, hogy nekünk is elegünk van ebből, de ettől még tartsa be a szabályokat, mert ez a közös érdek.

"Ilyenkor a valódi problémamegoldás irányába indulunk. Ezzel a nevelgetéssel nem biztos, hogy a másik azonnal egyet fog érteni, de ez az az út, amellyel a saját értékrendünk szerint jeleztük a mi döntésünket, és kérdéssel fordulunk a másik felé. Ennek nagyobb hatása lehet, mint ha agresszióval kezdeményezünk, mert arra csak agresszió lehet a válasz. Ez elvérzett út, mert nem az üzenetet, hanem az indulatot fogja mindenki felfogni, arra reagál, és épp a lényeg veszik el az agresszió mögött" – mondta Goschi Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×