INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

beruházás

szálloda

tata

avalon

öreg-tó

természetvédelem

örökségvédelem

A tóról felszálló vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklődők a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

Aláírásgyűjtéssel győznék meg a tatai polgármestert

InfoRádió

Aláírást gyűjt, és az aláírásokkal levelet küld a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tata polgármesterének, hogy ne támogassa a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálló építését.

A tatai Öreg-tó partján, a hajdani Esterházy lóistálló és kastélypark területén ötcsillagos luxusszállót építene az Avalon Center Kft. A tavon ősszel, télen megpihenő több tízezres vízimadár kolóniát zavarná az építkezés, és védett kétéltűeket is veszélyeztetne a hotelig építendő bekötőút - érvelt a beruházás ellen Králl Attila, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. Az MME ezért aláírásgyűjtésbe kezdett, és ezzel próbálja meggyőzni a város polgármesterét, hogy ne támogassa a szállodaépítést.

"Egy ilyen beruházásnak sem a kivitelezése, sem az üzemeltetése nem valósítható meg zavarás nélkül.

Az építkezés fokozott zaj- és fényhatással jár, az utak terhelését és a területen zajló mozgás mértékét mindenki el tudja képzelni" - sorolta az ellenérveket Králl Attila. Az erős hang- és fényhatások is zavarják, felriasztják a madarakat, aminek lehetnek olyan következményei, hogy vezetéknek, épületnek ütköznek. Ennél súlyosabb, hogy a rendszeres zavarás miatt elkerülendő területként tartják majd számon a madarak a térséget.

"Így ez a látványosság elvész, a madarak számára pedig egy fontos vonulási állomás értéktelenné válik"

- hangsúlyozta a szakértő.

Králl Attila hozzátette, eddig Tata önkormányzata is figyelemmel volt az állatokra, például betiltották a vadmadarakat nagyban zavaró tűzijátékot. A mostani építkezés azonban egy fontos turisztikai-természeti látványosságtól foszthatja meg a várost.

"Nemzetközi és helyi védettség is van a területen"

– sorolta Králl Attila. A nemzetközi jelentőségű vadvizekről szóló, úgynevezett Ramsari egyezmény listáján szerepel a beruházással érintett terület is 1989 óta. A tatai Öreg-tó és a beruházással érintett terület határa teljes egészében az Európai Unió ökológiai hálózatába tartozó Natura 2000 terület, és így jogi problémák is felmerülhetnek a szakértő szerint, mivel a Natura 2000-res szabályok betartása az unió tagországai számára kötelezőek. Emellett 2012. óta helyi jelentőségű védett területnek számít. "Tata város önkormányzata döntött úgy, hogy van olyan értékes, különleges természeti szempontból ez a terület, hogy védetté nyilvánítsák" - hívta fel a figyelmet Králl Attila.

A természetvédelmi aggályok csupán a problémák egyik csoportját adják. Több szakember is felhívta a figyelmet az Esterházy-kastély és a körülötte fekvő tájkert hasonló súlyú örökségvédelmi szempontjaira, a történelmi együttes különlegességére és sérülékenységére – tette hozzá Králl Attila.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

MME-aláírásgyűjtés a tatai Öreg-tó partjára tervezett beruházás ellen
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018