eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Óriási madártömeg a Tatai Vadlúd Sokadalmon

Akár 25-50 ezer vadludat is szemügyre vehet, aki szombaton a tatai Öreg-tó partjára látogat. A Vadlúd Sokadalom programjairól Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója beszélt az InfoRádióban.

„Hét vadlúdfaj 17-27 ezer egyede pihen a tó részlegesen leeresztett vizén, ez éjszakáról éjszakára változik. További 25-30 ezer vadlúd tartózkodik néhány tucat kilométeres körzetben” - mondta el Orbán Zoltán.

Ha az időjárás lehűl, ezeknek jelentős része a tóra húzódna, így az ötvenezret is meghaladhatná az ott éjszakázó madarak száma. Ebben az óriási madártömegben van néhány globálisan veszélyeztetett, nálunk ritkaságnak számító faj is – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

„Ezeknek a ludaknak a többsége hihetetlen távolságból, 5-6 ezer kilométerről, Skandináviából, illetve Szibériából érkezik” - fejtette ki Orbán Zoltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója elmondta, ősszel úgy eresztik le a tó vizét, hogy az a madaraknak is jó legyen.

„Mindig maradnak nagy, a sétánytól távolabb eső víztestek, ahol a madarak biztonságban tudnak éjszakázni, innen járnak ki a környező gyepekre, szántókra legelészni” - mondta Orbán Zoltán.

Néhány napja huligánok elemlámpával felzavarták a pihenő madarakat, sok lúd vissza sem tért utána már a tóra. A zavaró körülmények hatására akár évekre, évtizedekre is odébbállhatnak, ami óriási ökoturisztikai bevételkiesést is eredményezne a térségben – hangsúlyozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

Orbán Zoltán hozzátette: „egy repülőgép berepült alacsonyan a tó fölé, ezért a nemzeti park munkatársai próbálják elérni a légitilalmi övezet kiterjesztését.”

A szombati Vadlúd Sokadalomra már külföldről is több mint tízezer vendéget várnak. Sokféle program várja idén is az érdeklődőket, például körkapcsolással kiderül, hogy mennyi lúd tartózkodik az ország vizes élőhelyeinek közelében – jelezte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

„Aki nem tud eljönni, a Vadlúd Sokadalom honlapján megnézheti az élő közvetítést. Nagyon jó hangulatú madárfesztivál szokott ez lenni, mindenkit biztatok, hogy jöjjön el” - mondta Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×