INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

tata

tűzijáték

vadlúd

madár

A tóról felszálló vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklődők a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

Szinte menedékhellyé vált a petárdaőrület közepette egy magyarországi tó

Infostart

A Ferencmajori-halastavakról nagy csapatokban rebbentek el a madarak, és szálltak földre, illetve vízre ugyanott. Az Öreg-tónál Tatán azonban más a helyzet.

A tűzijáték miatt rengeteg védett vízi madarat elveszítő Tata és az ottani Öreg-tó a nemrég bevezetett tilalomnak köszönhetően mára szinte menedékhellyé vált a madarak számára - írja a Kemma.hu Komárom megyei portál.

A madárvédők megfigyelései szerint a tavon december 31-én még 4600, az újév első napján már 5800 vadlúd pihent, mint azt a Tata.hu is írja. Ez azt jelenti,hogy a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy csökkent volna a ludak száma Tatán, de még nőtt is, amire ebben az évezredben szinte egyedülálló.

A menekülő madarak, amelyek idén a többletet okozhatták, a naszályi és szomódi tűzijátéktól ijedhettek meg, és választották a tatai tavat a Ferencmajori-halastavak helyett.

A vadludak mellett a vadrécék száma is csökkent, ellenben sirályokból egyre kevesebb van.

A rendelet értelmében november 1. és február 28. között nem háborgathatják tűzijátékkal a tataiak a vízi madarakat.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018