eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A tóról felszálló vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklődők a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Szinte menedékhellyé vált a petárdaőrület közepette egy magyarországi tó

A Ferencmajori-halastavakról nagy csapatokban rebbentek el a madarak, és szálltak földre, illetve vízre ugyanott. Az Öreg-tónál Tatán azonban más a helyzet.

A tűzijáték miatt rengeteg védett vízi madarat elveszítő Tata és az ottani Öreg-tó a nemrég bevezetett tilalomnak köszönhetően mára szinte menedékhellyé vált a madarak számára - írja a Kemma.hu Komárom megyei portál.

A madárvédők megfigyelései szerint a tavon december 31-én még 4600, az újév első napján már 5800 vadlúd pihent, mint azt a Tata.hu is írja. Ez azt jelenti,hogy a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy csökkent volna a ludak száma Tatán, de még nőtt is, amire ebben az évezredben szinte egyedülálló.

A menekülő madarak, amelyek idén a többletet okozhatták, a naszályi és szomódi tűzijátéktól ijedhettek meg, és választották a tatai tavat a Ferencmajori-halastavak helyett.

A vadludak mellett a vadrécék száma is csökkent, ellenben sirályokból egyre kevesebb van.

A rendelet értelmében november 1. és február 28. között nem háborgathatják tűzijátékkal a tataiak a vízi madarakat.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×