INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

duna

aszály

vízszint

mosoni-duna

országos vízügyi főigazgatóság

Vének, 2020. augusztus 11.A Torda-szigetnél épülő torkolati műtárgy egyik acél elzáró tábláját emelik darukkal a helyére Vének térségében 2020. augusztus 11-én. A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszintrehabilitációja 28,5 milliárd forintból valósul meg 2022-re. A fejlesztés hatására a Mosoni-Dunán a kis- és közepes vízszintek megemelkednek, így megvalósul a terület rehabilitációja, hajózhatóvá válik a folyó Győrnél is, amely kedvez a turizmusnak, emellett javul az árvízvédelmi biztonság.

Természetvédelmi hatása is lesz a Mosoni-Duna visszaduzzasztásának

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Megsüllyedt a Duna főmedre az elmúlt időszakban, az alacsonyabb vízszint miatt a folyó déli mellékágának, a Mosoni-Dunának is jelentősen csökkent a vízszintje, különösen Győr belterületén - mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Láng István. Ezért a Mosoni-Duna torkolati szakasza vízszintjének szabályozásához egy acél elzárótáblát emeltek a folyóba a Győrhöz közeli Torda-szigetnél.

A térség egy régi problémáját szeretné megoldani a vízügy azzal, hogy egy acél elzárótáblát emeltek a folyó Mosoni-Duna ágának torkolatánál. "Az alapvető probléma az, hogy a Duna főmedre elég intenzíven süllyedt az elmúlt időszakban, és mivel alacsonyabb lett a vízszintje, ezért a beleömlő Mosoni-Duna vízszintje is egyre alacsonyabb lett" - magyarázta az InfoRádióban a beavatkozás okait Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója. A medersüllyedést többek között a folyó országon kívüli felső szakaszán létesített vízlépcsők mellett az okozza, hogy emiatt a korábbinál sokkal kevesebb hordalék érkezik Magyarországra.

"Önmagában ez se természetes folyamat, ezzel is szembe kell nézni, és az ilyen természetellenes folyamatokat kell művi létesítményekkel ellensúlyozni"

- jelentette ki az igazgató.

Vének, 2020. augusztus 11.
A Torda-szigetnél épülő torkolati műtárgy egyik acél elzáró tábláját emelik a helyére Vének térségében 2020. augusztus 11-én. A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszintrehabilitációja 28,5 milliárd forintból valósul meg 2022-re. A fejlesztés hatására a Mosoni-Dunán a kis- és közepes vízszintek megemelkednek, így megvalósul a terület rehabilitációja, hajózhatóvá válik a folyó Győrnél is, amely kedvez a turizmusnak, emellett javul az árvízvédelmi biztonság.
Vének, 2020. augusztus 11. A Torda-szigetnél épülő torkolati műtárgy egyik acél elzáró tábláját emelik a helyére Vének térségében 2020. augusztus 11-én. A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszintrehabilitációja 28,5 milliárd forintból valósul meg 2022-re. A fejlesztés hatására a Mosoni-Dunán a kis- és közepes vízszintek megemelkednek, így megvalósul a terület rehabilitációja, hajózhatóvá válik a folyó Győrnél is, amely kedvez a turizmusnak, emellett javul az árvízvédelmi biztonság.

Győr belterületén ez a vízszint süllyedés már kritikus szintet ért el. "Egy megyei jogú városnál nem szép látvány, amikor a város közepének esztétikáját adó folyó helyett egy majdnem száraz medret látnak a városlakók" - mondta az igazgató.

Ugyanakkor ez természetvédelmi problémákat is okozott, mert a holtágakról, medrekről ez az alacsony vízszint leszívta a vizet, és nagy részt kiszáradtak. Épp ezért többcélú a beruházás, de a lényeg az, hogy mielőtt befolyna a Mosoni-Duna a főmederbe, megemeljék a vízszintet egy komplex műtárggyal, a torkolati duzzasztóval. "Ha több víz van a mosoni szakaszban, akkor több vizet engedünk a Dunába, ha pedig kevés, akkor elzárjuk, vagy részlegesen elzárjuk, és a vízszintet tudjuk tartani Győr belterületén, de a környező talajvízre is jó hatással van" - ismertette a jövőbeni vízgazdálkodási menetrendet az igazgató.

"Jelenleg azt az elzáró szerkezetet - egy hidraulikával mozgatott acél elzárótáblát - emelik be több daruval, amelyik ezt a vízszintszabályozást végzi majd" - közölte Láng István, aki ezt kulcsmomentumnak tartja, mivel elég bonyolult és komplex feladat, mire egy-egy tábla a helyére kerül. Kijelentette azt is, hogy a beavatkozás eredményeképp javul a térség természetvédelmi állapota is.

"A talajvízszintek visszaemelkednek majd a korábbi szintekre, és azok a mély-ártéri részek, amelyek már kiszáradtak, újra megtelnek, és új vizes élőhelyek jönnek létre"

- tette hozzá Láng István.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Mosoni-Duna vízszintjének szabályozása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018