eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Combino villamos utasterét fertőtleníti egy dolgozó a Budapesten, a Hungária kocsiszínben 2020. március 13-án.
Nyitókép: Combino villamos utasterét fertőtleníti egy dolgozó a Budapesten, a Hungária kocsiszínben 2020. március 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Látványosan javított a BKV

Bár a BKV szerint a koronavírus-járvány nem veszélyezteti a működésüket, de a pandé­mia okozta válság miatt még a héten módosítják a tömegközlekedési vállalat idei üzleti tervét.

Ugyan az üzleti tevékenység bevétele az előző évhez képest tavaly mintegy 17 milliárd forinttal, 12,3 százalékkal nőtt – 138,93 milliárdról 155,96 milliárdra – a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél (BKV), a társaság az adózott eredmény során mínusz 3,79 milliárd forinttal zárta az évet.

Bár a veszteség tetemes, jelentős a javulás a 2018-as hasonló adathoz képest, amely akkor megközelítette a mínusz 9,3 milliárd forintot – írja a Világgazdaság. A cég nyilvános pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy

2019-ben 12,44 milliárd forinttal több folyt be közszolgáltatási díjból.

Az értékesítés nettó árbevétele 12,92 milliárd forinttal (10,3 százalékkal) ugrott meg, és a 2018-as 125,6 milliárd forint után a 138,52 milliárdot súrolta. Ez részben a készletértékesítésnek köszönhető, ugyanis a Stadionok irodaház tranzakciójának pénzügyi teljesítése tavaly bonyolódott le – jegyzik meg.

A közszolgáltatási szerződésben a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. közötti elszámolás 7,44 milliárd forintot állapított meg az alulfinanszírozottságra. A társaság május 11-re dátumozott jelentése csak röviden foglalkozik a járványügyi helyzettel, rögzítve, hogy

a körülmény a vállalkozás folytatását nem veszélyezteti.

A gazdasági napilap úgy értesült, hogy a héten módosítják a cég idei üzleti tervét, amire éppen a koronavírus-járvány okozta válság miatt van szükség – a pandémia a tömegközlekedésben

a fővárosi vezetés szerint 25-30 milliárdos lyukat ütött.

A BKV azt is megjegyzi, hogy a 4-es metró projektjéhez kapcsolódóan még fennállnak lezáratlan követelések, de ezek jövőbeni bírósági döntésektől függnek, mivel a másik fél által el nem ismert tételekről van szó.

A társaságnak az M4-es vonal beruházását érintően 1,13 milliárd forint mérlegen kívüli követelése van. A felszámolás alatt álló Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.-re vonatkozóan a BKV 781 millió forint hitelezői igényt nyújtott be.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×