eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Hiányérzetük van a kerületeknek az Airbnb szigorítása után

A főváros célja, hogy arra ösztönözze a tulajdonosokat, a nyári időszakban a turistáknak Airbnb formában, a tanév során pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat – mondta a főpolgármester az InfoRádióban. A megkérdezett kerületi polgármesterek szerint az Országgyűlés által elfogadott szabályozás nem ad elég eszközt a kerületeknek a helyzet rendezéséhez.

Az augusztusi vagy szeptemberi Fővárosi Közgyűlés ülésén már napirendre kerülhet a főváros Airbnb-lakáskiadásról szóló koncepciója – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Olyan megoldást szeretnének, tette hozzá, ami arra ösztökéli a tulajdonosokat, hogy

a nyári, intenzívebb időszakban a turistáknak Airbnb formában, iskolaidőszakban pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat.

„Ebben a főváros csak javaslatot tud tenni – jegyezte meg – de jó lenne egy koherens, egységes budapesti szabályozás.”

Az Airbnb-szállások korlátozásában egységes koncepcióra van szükség Budapesten – hangsúlyozta az InfoRádiónak Soproni Tamás VI. kerületi polgármester. Szerinte az Országgyűlés által elfogadott törvény még korrekcióra szorul. Megjegyezte, az elfogadott rendelet csupán egyetlen eszközt ad az önkormányzatok kezébe: a napokban való korlátozást, ami szerinte

azzal egyenértékű, mintha „egy kőbaltát adtak volna, miközben orvosi szikére lenne szükség”.

Úgy véli ugyanis, hogy nem lehet egy kalap alá venni azokat az airbnb-seket, akik egy lakást adnak ki, ezáltal a legkevesebb terhet jelentik a környék lakóinak, illetve azokat, akik úgymond hosteleket működtetnek, sokszor 8-10 fős bulis társaságokat befogadva. De a törvény azt sem teszi lehetővé a kerületek számára, hogy a jó Airbnb-üzemeltetőket jutalmazzák, hogy adott esetben hosszabb távon adhassák ki a lakásukat – tette hozzá Soproni Tamás.

A VIl. kerületi alpolgármester szerint az Országgyűlés által elfogadott javaslat az Airbnb-szállásokról az önkormányzatoknak csak a napszám szabályozást adta meg, ez azonban nem elég eszköz a kerületeknek a helyzet rendezéséhez. „Hogy nagy szabadságot kaptak volna a kerületek az „Airbnb-probléma” kezelésében, az ebben a formában sajnos nem igaz. A kerületek egy meglehetősen diszfunkcionális eszközt kaptak, amellyel a

saját szempontjukból egyáltalán nem tudják jól szabályozni a kérdést

– fogalmazott Bárdi Zsuzsanna –, míg a valódi lehetőségeket a kormány magánál tartotta.” Megjegyezte, a belső-Erzsébetvárosban a társasházi lakások legkevesebb 50 százaléka airbnb-s.

Az V. kerületi önkormányzat közleményében kiemelte, hogy a nagy fokú érintettség okán a rövid távú lakáskiadás ügyét folyamatosan figyelemmel kísérik, ezért az elsők között alkották meg erre vonatozóan a helyi szabályozást, amely a társasházi közösségek érdekeinek és igényeinek érvényesítésre adott lehetőséget. Hozzátették: a múltheti törvénymódosítás V. kerületi alkalmazása ügyében egyelőre nem foglalnak állást, teljes körültekintéssel kívánnak a Belváros számára leginkább megfelelő álláspontot kialakítani.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlésben azt mondta, a változtatás, az albérletárak emelkedése, az adózás elkerülése és a társasházak nyugalma indokolta. Új elemként említette, hogy egy települési önkormányzat rendeletben szabályozhatja, hogy a magán- és egyéb szálláshely egy naptári évben mennyit lehet nyitva. Ha ezt az önkormányzat nem szabályozza, akkor viszont egész évben folytatható a tevékenység – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy

bírságról és tevékenységtől való eltiltásról is rendelkezhet az önkormányzat, ha úgy kívánja.

Az államtitkár megjegyezte: számos európai városban született helyi szintű szabályozás, hiszen az önkormányzatoknál van a legtöbb tudás, a cél az, hogy minden társadalmi csoport, minden generáció szempontjai érvényesüljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×