eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy XIII. kerületi nyugdíjas mutatja a borítékban érkezett, postástól átvett rezsi-utalványt 2019. szeptember 2-án. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Üzentek a nyugdíjasoknak, fontos határidő jár le, itt vannak a részletek

Május 31-ig nem vesznek el az utalványok, amelyek szabadon átruházhatók, de csak készpénzzel kiegészíthetők számlafizetésre. Fónagy János államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján mondta el a részleteket.

Már csak pár napig használhatók fel a 2,6 millió magyar nyugdíjasnak kipostázott rezsiutalványok - figyelmeztetett az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján Fónagy János. A nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár részletesen is elmondta, milyen tennivalójuk van ezzel kapcsolatban az időseknek:

  • az átvett, de még fel nem használt utalványokat idén május 31-ig lehet beváltani
  • a veszélyhelyzet miatt a rezsiutalványok beváltása jelenleg csak a postán lehetséges
  • senki ne hagyja a beváltást a végére, május 31. ráadásul pünkösdvasárnap
  • az utalvány beváltását az idősek, ha tehetik, bízzák a fiatalabb családtagokra
  • a nyitás utáni órákban soron kívül lehet beváltani az utalványokat!

A rezsiutalvány gáz- és villanyszámla kiegyenlítésére használható, készpénzre nem váltható. Az utalványon szereplő összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni, bankkártyával nem.

A rezsiutalvány

nem névre szóló,

azt bárki beválthatja, így az, akinek nincs rá szüksége, szabadon átruházhatja.

Fónagy János közlése szerint a jogosultak 2 százaléka nem vette még át rezsiutalványát, de 98 százalékuk már igen - több mint 22 milliárd forint értékben -, és majdnem ugyanennyien már fel is használták azt.

A rezsiutalvánnyal kapcsolatos bármilyen kérdést a 1818-as telefonszámon lehet feltenni, ez egy kormányzati ügyfélvonal.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy a 2013-as rezsicsökkentés, ezt követően az Erzsébet-utalványok rendszere, majd a rezsiutalványok biztosítása mind azt a célt szolgálta, hogy az idősek is részesüljenek a gazdaság jó eredményeiből. Így marad továbbra is a nyugdíjprémium, illetve visszaépítik a 13. havi nyugdíjat 2021 és 2024 között, négy részletben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×