INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

avarégetés

tilalom

kerti hulladék

tűzgyújtás

országgyűlés

agrárminisztérium

Végleg elbúcsúzhatunk a kerti avar- és zöldhulladék-égetéstől

Végleg elbúcsúzhatunk a kerti avar- és zöldhulladék-égetéstől

Infostart

Országosan életbe léphet a kerti hulladékok eltüzelésének mindenkire, minden időszakban érvényes tilalma.

A nyílt téri avar- és kertihulladék-égetés teljes körű, időbeli hatály nélküli, az ország egész területére vonatkozó betiltásával egyenértékű a parlament előtt fekvő kormányjavaslat – erősítették meg a Népszava értesülését a Levegő Munkacsoportnál (LMCS) és más környezetvédő szervezeteknél.

A napilap szerint a Nagy István agrárminiszter jegyezte, amúgy terjedelmes környezetvédelmi módosítócsomag egy pontja ugyanis törli a területet szabályzó, 1995-ös törvény azon pontját, miszerint az önkormányzatok jogosultak a nyílt téri avar- és kerthulladékégetésről saját rendeletet alkotni. E törlés nyomán

mindenütt életbe lép a 2010-es levegővédelmi kormányrendelet, amelynek egy pontja szerint „hulladék nyílt téri (...) égetése (...) tilos”.

A cikk szerzője megjegyzi, a szöveges magyarázat egyértelművé teszi, hogy ez a nyílt téri avar- és kerti hulladék-égetés tilalmával egyenértékű. E tevékenység azért harapózhatott el mégis országszerte, mert a települések zöme eddig élt jogával és bizonyos időszakokra felmentést adtak az országosan voltaképp már tíz éve érvényes tilalom alól. Ha a törvénymódosítást az Országgyűlés elfogadja, megszűnik a helyhatósági képviselő-testületek felhatalmazása és általánossá válik a tilalom.

A lépést már hosszú évek óta szorgalmazó LMCS bízik abban, hogy az Országgyűlés is elfogadja a változtatást, ami hozzájárulhat a levegőminőség javulásához, ami a koronavírus terjedésében is segítség lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018