INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

választás

korrupció

kispest

önkormányzat

vizsgálóbizottság

Kispesten az önkormányzat is vizsgálódik Lackner Csaba ügyében

Kispesten az önkormányzat is vizsgálódik Lackner Csaba ügyében

Infostart

A tervezettnél rövidebb ideig, de önkormányzati vizsgálóbizottság próbálja majd feltárni azokat az ügyeket, amelyekről a választási kampányhajrában nyilvánosságra került, és a gyanú szerint Lackner Csaba ex-MSZP-s politikusról szóló kép- és hangfelvételek szólnak - írta a Magyar Nemzet. A korrupciógyanús ügyben a rendőrség a közelmúltban tartott házkutatást az önkormányzatnál. Lackner szerint jogszerűtlen a bizottság felállítása is.

Némi vita után és az eredetitől kissé eltérő tartalommal, de hétfőn megszavazták a kispesti önkormányzati képviselők, hogy a Ferenczi István LMP-s képviselő indítványában szereplő Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottság (AKTV) létrejöjjön, és vizsgálni kezdje azokat a korrupciógyanús ügyeket, amelyek a választási kampányban nyilvánosságra került kép- és hangfelvételekben buktak ki - írta a Magyar Nemzet. Ezeken az újság szerint "Lackner Csaba kispesti – akkor még – MSZP-s képviselő a kerületi szocialisták korrupciógyanús ügyeit vitatja meg társaival".

A lap szerint ugyanakkor az eredetileg hat hónaposra tervezett vizsgálódást 2-3 hónaposra rövidítette egy módosító indítvány. A döntést sérelmező Ferenczi István szerint ez megnehezíti a tényfeltárást és az érdemi eredmény elérését. A képviselők a vizsgálóbizottság működésének részleteiről is döntöttek, többek között arról, hogy zárt üléseken tárgyalnak majd a korrupciógyanús ügyekről.

Az újság arról is beszámolt, hogy a jegyzőt helyettesítő aljegyző, Vitál Márton megerősítette, a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott és iratokat foglalt le a jegyző irodájában az Almavirág tér 2015-ös felújításával kapcsolatban.

A testületi ülésen egyébként részt vett Lackner Csaba is, aki az MSZP-ből való kizárása óta független képviselőként dolgozik. Az ülésen és egy minden képviselőhöz eljuttatott ötoldalas levélben a vizsgálóbizottság felállításával kapcsolatos aggályait osztotta meg a testülettel, többek között azt kifogásolva, hogy az önkormányzati törvény szerint a helyhatóság nem is vizsgálódhatnak olyan ügyben, amelyet a törvény más hatóság jogkörébe utal. Emellett azt hangsúlyozta, hogy kétséges, az önkormányzat meg tud-e győződni a a hangfelvételek eredetiségéről, ami szerinte kulcsfontosságú az ügy megítéléséhez.

A korrupcióról és kokainról szóló vádak kapcsán nem volt mondanivalója a testület előtt, és később, a sajtó érdeklődésére is csak annyit közölt, hogy bár a rendőrség még nem kérdezte ezekről az ügyekről, a nyomozóknak válaszol majd a feltett kérdésekre.

Lackner kiemelte, hogy „Ferenczi István képviselő úr a bizottság felállítását az ellenem folyamatban levő politikai lejárató kampány eszközeként kívánja felhasználni”.

Az újság szerint egyébként a testületi ülésen szóba került a Közpark Kft. 43,5 milliós sikkasztási botránya is. A gyanú szerint ugyanis a cég egy alkalmazottja tüntette el a kérdéses összeget.

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018