eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyógyszereket pakol egy szakasszisztens az orosházi Fehér Kígyó Gyógyszertár raktárában 2013. június 25-én. Egy rendeletmódosítás szerint a gyógyszertárak szaklétszámát 2013 szeptemberétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a patikában befogadott vények száma határozná meg.ában dolgozó személyek minimális létszámát.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Banális hiba okozta a létfontosságú vitamin hiányát

A betegtájékoztató szöveg magyar fordításának késedelme miatt alakult ki K-vitamin-hiány a gyógyszertárakban - mondta a kormány képviselője az Országgyűlésben. Rétvári Bence államtitkár azt ígéri, hogy mostantól mindig kapható lesz a Konakion nevű készítmény, amit elővigyázatosságból minden kisbabának be kell adni. A K-vitamin idén másodjára fogyott el a patikákból.

Ismét eltűnt a gyógyszertárak polcáról a kisbabák számára létfontosságú K-vitamin, egy év alatt másodjára - hívta fel a kormány figyelmét az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén Szabó Sándor, az MSZP képviselője.

Az újszülöttek biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen vitamin hiánya nem lehet elfogadni - emelte ki a szocialista politikus.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan azon dolgozik, hogy minden érintettnek elegendő K-vitamin jusson. Nemcsak Németországból, hanem Franciaországból, Olaszországból és Romániából is hozatnak Konakiont - válaszolta a képviselőnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki új magyarázattal szolgált a hiányra.

„A két milligrammos kiszerelésből 110 ezer, a nagyobb hatóanyag-tartalmúból pedig 50 ezer ampulla érkezhetett Magyarországra.

A korábbi problémának az lehetett az oka, hogy a magyar nyelvű betegtájékoztatóknak a nyomdai késése miatt a nagykereskedők a raktárakból minőségbiztosítási okokból nem tudták a teljes készleteket kiszállítani.

Ez átmeneti problémát okozhatott, de már mindenhol a kellő mennyiségű K-vitamin rendelkezésre áll” - fejtette ki az államtitkár.

A K-vitamint tartalmazó, szájon át adható Konakion injekció pótolhatatlan készítmény. Néhány kisbaba ugyanis K-vitamin-hiányosan születik - mondta korábban az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Mint közölte, ha nem kezelik a K-vitamin hiányát, akkor komoly vérzékenység lép fel, aminek agyvérzés, belső szervi vérzés lehet a következménye.

A Konakiont egyébként 2018 januárja óta a német Cheplapharm Arzneimittel gyártja. Az InfoRádió két hete megkereste a céget. Megkérdeztük, hogy pontosan milyen gyártási gondjuk van, mikor lesz folyamatos a magyarországi ellátás és miért emelkedett meg az injekció ára, de nem válaszoltak a kérdéseinkre. Felhívtuk a Magyarországi Gyógyszergyártok Országos Szövetségét is, hogy megtudjuk: más, adott esetben hazai társaságok miért nem tudnak előállítani egy helyettesítő készítményt, a szövetség azonban nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×